Сериозна » обезпокоеност за бъдещето на Европа», която не е способна да провежда единна политика в решаването на едни от най-важните проблеми, в това число в международните отношения, изрази екс-главата на Еврокомисията, бившия премиер на Италия Романо Проди.

 

 

20

«Няма такъв външнополитически проблем, по който ние ( страните от ЕС) сме постигнали съгласие. Смятах, че икономическата криза на последните години ще сформира дух на солидарност, но явно това не се случи»,- заяви авторитетния европейски политик в интервю за изданието  La Stampa.

 

Според мнението на Романо Проди, сегашната форма на управление на Европейския Съюз не съответства на съвременните реалии, и се явява един от най-сериозните проблеми стоящи пред ЕС. Не предизвиква и особено оптимизъм в него лидиращата роля, която се опитва да играе Германия в ЕС.

 

Като пример за отсъствието на единна позиция сред държавите членки на ЕС на международната арена Проди посочи отношенията с Китай, в които » европейските страни действат поединично».

 

» Търговското движение по оста Европа-Китай, е най- голямото в света, и, въпреки това, ако го разделим на части, ще забележим различно поведение. Немците имат търговски баланс с Пекин, канцлерът (Ангела) Меркел демонстрира лидерство и направи като минимум седем мисии в Китай с крупни делегации от предприемачи. А другите — не- отбелязва бившия италиански премиер.

 

Романо Проди обърна внимание и на кризата при » традиционните» политически сили в много страни от ЕС.  По негово думи, «те не са способни повече да изработват решения и да отговорят на очакванията на младите хора, което и ускори кризата»

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;