Сто деца и 96 жени са загинали за девет месец в конфликта между турските сили и активстите на забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан (РПК), се съобщава в ежеседмичния бюлетин на турската Партия за демокрация на народите.

 

» В резултат на целенасоченото разпалване на война от страна на Партията за Справедливост и Развитие ( ПСР, управляващата партия в Турция) към днешна дата са загинали 100 деца и 96 жени ( от юли 2015 година)»,- се съобщава във бюлетина.

 

 

 

58

 

» В хода на продължаващата блокада от юли 2015 година в районите на Джизре, Силопи, Идил, Ширнак, Юксеков, Наусайбин и Сурс са загинали 556 човека ( при обстрели на жилищни райони). 137 от телата до сега остават неразпознати.

 

 

 

» В центъра на град Юксеков, провинция Хакари, в резултат на сблъсъците са загинали 10 души; 6 от телата до сега остават неразпознати. Семействата на загиналите са се обърнали в специализирано медицинско учреждение и изчакват за опознание. На членовете на семействата на загиналите не показват обезобразените  лица на жертвите, роднините дават ДНК проби за анализ и установяване на родствени връзки.

 

 

 

Общо, според данните на Партия за дмокрация на народите, от юли миналата година в хода на конфликта в турския Кюрдистан са загинали 824 човека. Към общата цифра на загиналите се отнасят 141 души, станали жертви на терористични атентати срещу кюрдските организации в Суруч, Зергел и Анкара, освен това 127 са загиналите по време на протести или в резултат на убийства и нападения от страна на военни и полиция».

 

 

 

59

През декември 2015 турските власти обявиха комендантски час в редица населени с кюрди региони в юго-източна Турция, където протичаха улични сблъсъци между силоваците и кюрдските активисти. Най-продължителна беше операцията в района Сур град Диарбекир, която продължи повече от три месеца. По данни на генщаба на ВС Турция, от средата на декември в районите на антитерористичната операция са били унищожени над 1000 кюрдски бойци. Но според представители на прокюрдската Партия за демокрация на народите ( ПДН), в хода на тази операция са загинали десетки мирни жители.

 

Партия демокрация за народите (ПДН)- е една от четирите парламентарни партии в Турция. Смята се за опозиционна и прокюрдска.

 

 
Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;