Сега, след извеждането на руския основен контингент от Сирия, могат да бъдат направени съответните изводи за военната операция. Загубите са общоизвестни. Загинаха няколко руски офицери и войници, Турция свали един руски военен самолет, операцията струваше на Русия 33 милиарда рубли. За да се осъзнаят плюсовете, трябва да се погледне малко по-надълбоко.

 

Какво вкара Русия в Сирия?

 

Не, не е желанието на всяка цена да се спаси режима на Башар Асад, както твърдят на Запад. Напълно е очевидно, че Русия се намира във война с тероризма. Неотдавнашните взривове в Дагестан, унищожаването на руския самолет в небето над Египет — всичко това са само части от въжето…

 

А в какво става в Кавказ?

 

Ръстът на екстремизма в Татарстан  е факт — там убиха мюфтията на републиката.

 

В Русия проникват не само терористи, но и самата идеология на тероризма.

 

Да не забравяме и за онази студентка от МГУ — Варвара Караулова — която замина да воюва в Сирия на страната на Ислямска държава.

 

Освен нея, в редиците на терористите се вляха хиляди други жители на постсъветското пространство. Повече от очевидно е, че тези хора не бива да получат достъп обратно до Русия. Защото Русия вече преживя завземането на болници, театри, училища, атака над спящи градове и дръзки рейдове на мобилни групи…Руснаците прекрасно знаят до какво ще доведат терористичните нелегални организации.

 

До кръв, сълзи и болка…

 

В света има малко държави, които толкова дълги години да са воювали с тероризма,както Русия.  Опитът на Русия подсказва следното: само превантивните удари биха могли да спрат новата вълна от атаки и да спасят много човешки животи и съдби. Благодарение на умелите действия на руските войни хиляди терористи завинаги ще останат в сирийската пустиня.

 

Да, няма терористи — няма проблеми.

 

Парите, които Русия хвърли във военната операция в Сирия и без това бяха предвидени за военни учения. Но по ефективността си нито едно учение не може да бъде заменено от реалните бойни действия. Задачата пред руското Министерство на отбраната беше твърде тривиална: в най-кратки срокове да се разположи мощна авиационна групировка, способна да изпълни каквито и да са задачи на командването, при това да е снабдена с всичко необходимо за целтаа

 

В Сирия руснаците се показаха пред света като мобилни, отлично екипирани, способни да действат при каквито и да било ситуации.

 

Моментално доставиха и хуманитарна помощ за населението. Организираха наистина ефективна работа с медиите: министерството предоставяше актуално видео и пълен отчет за всички действия, беше открит постоянно действащ пресцентър.

 

Така се прави, и това трябва да го разберат и други страни, особено тези, в които армията се ръководи от политици, а не от офицери.

 

След Сирия на всички им стана ясно, че с Русия трябва да се съобразяват.

 

ИД дълго и продължително съществуваше под ударите на САЩ и техните 66 страни-съюзници, но реалните проблеми на терористите започнаха едва след като към борбата се присъедини Русия.

 

Терористите спряха настъплението си, започнаха да губят хора, техника, складове, нефтени находища, а после и градове — един след друг.

 

Западните лидери все още мълчат като риби по отношение на освободена Палмира.

 

Но западните медии не премълчаха за руския герой — младото момче от спецназ, който, обкръжен от терористите, предизвика огъня на руските самолети върху самия себе си.

 

Дори западните медии вече разбраха, че заплахата НЕ Е Русия, колкото и това да се тръби отвъд океана, а ИД.

 

Помните ли как преди години «правозащитници» заляха с изкуствена кръв летището в Брюксел? Е, сега там се проля истинска кръв. Но не на «правозащинци».

 

Войната почука на вратата на европейския дом и този, който счита, че в бъдеще няма да има терористични атаки — е наивен глупак.

 

Сред бежанците са се промъкнали стотици терористи, на които просто им трябва време, за да разгърнат мрежата си.

 

Дори самото им прехвалено НАТО не е застраховано от терористични взривове…

 

Какво правят в това време САЩ?

 

Правят…сбъркана работа — Пентагонът подкрепя едни групировки, ЦРУ — други, двата вида групировки се бият с армията на Асад, а после и помежду си…

 

Всичко това, както сами разбирате, е имитация на борба с тероризма. Имитацията е предназначена за американския избирател.

 

А после Русия дойде и …мълчаливо поправи всичко.

 

Александър Романович

Превод  и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;