Движението «Безсмъртният полк» създаде интернет-портал www.polkrf.ru, който обединява 290 милиона потомци на войници от Втората световна война по целия свят, включително активисти от френския авиационен полк «Нормандия-Неман», те също ще се присъединят към шествието в Москва на 9 май, сподели на пресконференция съпредседателят на движението Николай Земцов.

 

«Ние създадохме уникален интернет портал, който работи на базата на технологиите в глобалните социални мрежи, той дава възможност да се обединят участниците в движението «Безсмъртен полк» по целия свят. Това ще позволи на хората да се видят помежду си и да започнат да общуват», — каза Земцов на пресконференция в Международния мултимедиен пресцентър на МИА «Россия сегодня», отбелязвайки, че Движението вече е в ход в много страни по света.

 

«Включиха се пет градове от Америка, включително Ню Йорк, Черна гора се включи, активисти от «Нормандия-Неман», които пазят паметта за тази войнска част. Всички те ще дойдат на шествието на «Безсмъртния полк» при нас, сто човека от наманци искат да преминат по Червения площад», — добави Земцов.

 

Порталът www.polkrf.ru обединява 290 милиона наследници на войници от Втората световна война, разхвърляни по целия свят. На портала ще бъдат събрани сведения не само за участниците в бойните действия, но и за тружениците в тила, партизаните и децата на войната. Потомците ще имат възможност да се срещнат с местата, на които е имало бойни действия, да почетат паметта на войниците.

 

«Движението е удивително, безпрецедентно, защото не е организирано от властите, а се роди отвътре и на секундата получи удивително мощна подкрепа», — отбеляза съпредседателят на «Безсмъртния полк» актьорът Василий Лановой.

 

Генералният директор на МИА «Россия сегодня» Дмитрий Кисельов от свое име и от името на международната медийна група благодари на активистите на движението за инициативата да се продължи акцията онлайн.

 

«Убеден съм, че съвременният интернет проект ще привлече младата аудитория и значително ще разшири обхвата на проекта, ще го направи международен, защото потомците на антихитлеристката коалиция, живеещи в Русия и зад граница, ще могат да направят свои символични дивизии и да видят своите войници», — каза във видеообръщение Кисельов.

 

«Безсмъртният полк» е обществена акция, това е марш, по време на който хората носят снимките на своите роднини, участвали във Втората световна война. Тя се провежда в Деня на победата в Русия и в други страни, а за първи път се състоя в Томск. Около 12 милиона човека взеха участие в шествието на «Безсмъртния полк» по цяла Русия на 9 май 2015 година.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;