Проблемите около плана за връщането на мигранти от Гърция в  Турция вече се появиха. Бежанците, които, според плана, трябваше да заминат от остров Хиос за Турция, избягаха от лагера, а други от тях реално поставят процедурата пред риск да не се осъществи, защото пускат искания за бежански статут.

Около 100 души, която трябваше за заминат от гръцкия остров за Турция, не бяха открити от властите. Мигрантите са избягали от лагера през нощта.  Кметът на Хиос вече подаде  иск за съдебно дело срещу гръцкия министър по миграция, защото, според градоначалника, липсва стратегия по бежанската вълна, а това поставя под риск сигурността на жителите на острова.

Бежанците се опитват да удължат престоя си в Гърция и масово подават искове за бежански статут, а процедурата предполага удължаване на престоя им на територията на Гърция с още над един месец.

 

«Фронтекс» европейската агенция за мигранитите,  вече е снабдена с правоохранители на остров Лесбос от Германия и Франция, те ще помогнат за връщането на нелегалните мигранти.

До днес мигрантите бяха обявили стачка, която спря трафика между Солун и македонската граница.  Около две седмици е прекъсната и железопътната връзка между Солун и Скопие, защото там бежанците са разположили палатки в знак на протест.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;