Ако не се измени мнението на холандската общественост, за сега клонящо да гласува против асоциацията ЕС и Украйна, референдумът ще донесе големи проблеми както за Киев, така и за Брюксел, смята аналитикът от центъра Карнеги- Европа Джуди Демпси.

 

Холандците без особен ентусиазъм посрещат референдума за асоциация на Украйна и Евросъюза, смята аналитикът от центъра Карнеги- Европа и главен редактор на блогаStrategic Europe Джуди Демпси.

 

4

 

На гласуването, което ще се състои на 6 април, ще бъде изнесен въпроса за целесъобразността от асоциацията на Украйна и Европейския Съюз. Резултатите от референдума имат препоръчителен характер и не са задължителни за изпълняване.

Споразумението за асоциацията на Украйна и Евросъюза, подписано през юни 2014 година, е ратифицирано от парламентите на всички 28 държави влизащи в състава на ЕС.

 

» Ако не се промени мнението на обществеността, което по-скоро клони към отговор «не», референдумът ще донесе глоеми проблеми»,- отбелязва Демпси.

 

При такъв сценарий трудности ще възникнат и за холандското правителство, което при всички положения ще трябва да отреагира на резултатите от гласуването, за Евросъюза, неспособен да ратифицира споразумението за асоциация без одобрението на всички членове от ЕС, и за Украйна, която много разчита на подписването на договора.

 

 

Според експерта, референдума в Холандия представлява чудесна възможност за европейските лидери да излязат от сянката и да повдигнат въпроса от важността на гласуването за сигурността и стабилността на целия континент. Но голяма част от политиците запазват неутралитет.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;