В Холандия без особен ентусиазъм посрещнаха референдума за асоцииране между Украйна и ЕС, счита аналитикът от центъра Карнеги-Европа и главен редактор на Strategic Europe Джуди Демпси.

 

В гласуването, което  ще се осъществи на 6 април, е вкаран въпроса за целесъобразността на асоциирането на ЕС с Украйна. Резултатите от референдума носят препоръчителен характер и не са задължителни за изпълнение. Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, подписано през юни 2014 година, вече е ратифицирано от парламентите на всички 28 страни от ЕС.

 

«Ако не се промени общественото мнение, голяма част от което в момента клони към «не», референдумът ще мине безпроблемно», — отбелязва Демпси.

 

При такъв сценарий холандското правителство ще има трудности, на които при всички случаи ще трябва да реагира. Европейският съюз не може да ратифицира споразумението за асоцииране без одобрението на всички членове на блока, а реформите в Украйна зависят от подписването на договора.

 

Референдумът в Холандия е идеална възможност, според експерта, за европейските лидери да излязат от сянката и да повдигнат въпроса за важността на гласуването в името на сигурността и стабилността на континента. Но болшинството политици, с изключение на президента на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, запазват неутралитет.

 

Холандският премиер Марк Рюте се отказа от пряка агитация «за» подписването на споразумението с Украйна.

 

«Той се опасява, че ще спечели твърде малко от гласуването «за». През пролетта на 2017 година ще има избори, а неговата партия (дясно-либералната Народна партия за свобода и демокрация, бел.ред.) ще се изправи срещу крайно дясната популистка Партия на свободата на Герт Вилдерс», — допуска Рем Кортевег от Центъра за европейски реформи.

 

Мненията са разделени и вътре в самата партия, оглавявана от Рюте: ако премиерът се окаже твърде проевропейски, множество гласове ще отидат към евроскептиците, ако той е твърде критичен по отношение на асоциирането на Украйна с ЕС, ще се усложнят отношенията на Холандия с останалата Европа, отбелязва аналитикът от Карнеги-Европа.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;