Най-важните аграрни концерни на Украйна търпят мащабни загуби, макар неотдавна правителството да им обеща баснословни печалби от търговията с европейските страни, пише Wirtschaftswoche.

 

През 2015 г. Брюксел обяви за отмяната на болшинството мита и за началото на строителството на «дълбока и всеобхватна зона на свободна търговия». Много украински предприемачи се надяваха на това, че пред тях ще се отвори огромен пазар, но в реалността проектът се оказа не съвсем такъв, какъвто се очакваше, пише авторът на статията.

 

ЕС пусна квоти за търговия с такива стоки, които практически не се произвеждат в Украйна. На продуктите, които има в Украйна в излишък, по всяка вероятност, не им е съдено да заминат за Европа. Значително е ограничен експортът на мляко и брашно, които биха могли да донесат на Украйна големи печалби, защото безмитната търговия засяга само малки обеми стоки, отбелязва изданието.

 

В другите отрасли нещата не са по-добре, отколкото в селското стопанство. По такъв начин украинците не чувстват върху себе си никакви признаци на обещания по-рано икономически подем.

 

Миналата година, когато украинските стоки след отмяната на митата и снижаването на курса на гривната на световния пазар поевтиняха, експортът в Германия донесе само 2.5 %, а общият експорт на селскостопанска продукция в ЕС падна на  8%, подчертава авторът на статията.

 

«Експортът не донесе доходи и след значителното повишаване на конкурентноспособността в резултат на девалвацията на валутата»,- отбелязва експертът по Източна Европа към Raiffeisen Bank International Гюнтер Дойбер.

 

Споразумението за Асоцииране с ЕС, което трябваше да се превърне в спасение за украинската икономика, потопи надеждите на гражданите за по-добър живот, завършва изданието.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;