Инспектори от САЩ изпълняват наблюдателен полет над Русия на американски самолет за наблюдение по договора за открито небе, заяви началникът на националния Център по намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

 

«От 4 до 9 април в рамките на международния договор за открито небе мисия от САЩ ще осъществи наблюдателен полет над територията на Русия на американски самолет за наблюдение ОС-135Б», — каза Рижков.

 

Според него, по време на полета по съгласувания с руските специалисти маршрут на борда на самолета за наблюдение ще се контролират строгото спазване на съгласуваните параметри на полета и използването само на предварително договорената апаратура за наблюдение.

 

«Самолетът за наблюдение премина през международно сертифициране, в което взеха участие и руски специалисти, което изключва използването на технически средства, които не са предвидени в договора», — добави Рижков.

 

Договорът за открито небе е приет от 27 държави от ОБСЕ през 1992 г. Целта му е укрепване на взаимното доверие между страните.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;