Заместник-председателят на Руската дума Сергей Железняк счита, че събитията в Нагорни Карабах са «провокация» . Той е убеден, че за събитията в Нагорни Карабах стои «трета сила», съобщи ТАСС.

 

«Повече от очевидно е, че  изострянето на латентния конфликт в Нагорни Карабах е дело на заинтересована сила, която продължава да раздухва пламъка на войната в Близкия изток, Средна Азия, Кавказ и така компенсира неосъществените си планове в резултат на миротворческите и антитерористични успехи на Русия и на нашите съюзници в Сирия», сподели Железняк в социалната мрежа Фейсбук.

 

Той е на мнение, че «нито на Азербайджан, нито Армения се нуждаят от ескалиране на  конфликта». Според Железняк, «най-вероятно провокацията е организирана от трета страна, за чието присъствие вече се има информация».

 

Железняк акцентира вниманието върху факта, че «нощем в планината са достатъчни няколко подготвени въоръжени хора, запознати с разположението на силите в района, за да ги провокират към взаимен «ответен» огън».

 

Железняк споделя още: «Затова президентът на Русия и нашите министерства убеждават Армения и Азербайджан да спрат огъня и да не позволят въвличеането на страните си в чужда коварна игра. Русия ще направи всичко, за да занижи изострянето на конфликта в Кавказ. Сигурен съм, че кавказката мъдрост ще надделее над емоциите».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;