В скоро време Украйна ще има ново правителство и за пореден път ще се опита да тръгне по пътя на реформите, но новият кабинет на министрите най-вероятно ще рухне и няма да успее да свърши нищо съществено, пише Politico.

 

В близките дни президентът на Украйна Петро Порошенко вероятно ще успее да изтика на поста министър-председател своето протеже, спикера на парламента Владимир Гройсман. Главната причина, заради която президентът на Украйна иска промени в състава на правителството, е неговата отдавнашна лична неприязън към настоящия премиер Арсений Яценюк, зад която се крие най-вероятно голямото его и стремежът да се разшири властта на президента, отколкото разногласия по политически въпроси, отбелязва авторът на статията.

 

При наличието на подобен подход, каквото и да е новото правителство, сроковете на неговите пълномощия, по всяка вероятност, ще се окажат кратки.

 

Ситуацията се задълбочава от интригите в парламента, които могат да провокират нови избори. В момента във Върховната рада има много популисти, посредници на олигарсите и на нечистите ръце на бизнесмените. В резултат на създаването на новата коалиция, по всяка вероятност, дълбокото разбиване отвътре на този законодателен орган ще се запази, пише изданието.

 

По такъв начин, ако Порошенко не намери начин да постигне консенсус между политическите и деловите елити на Украйна и гражданското общество, назначаването на ново правителство и бъдещи избори няма да променят нищо или ще доведат на власт демагози и популисти, завършва авторът на статията.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;