Централното разузнавателно управление на САЩ предлагало на американския президент детайлизиран план за секретна операция за свалянето на лидера на Сирия Башар Асад през 2012 година, но Барак Обама не одобрил предложението на спецслужбите, съобщава NBC News.

 

За това в ефира на телевизията разказва авторът на плана, бившият офицер от разузнаването Дъг Локс, който дълго време бил «очите и ушите» на оперативните групи на ЦРУ в Сирия, сътрудничил с различни групировки от сирийската въоръжена опозиция и разузнавачите от други страни.

 

Други източници на телевизията от спецслужбите потвърждават, че информацията, която имал Локс, достигала до висшите ешалони на властта — ръководителят на американските оперативни групи в Сирия постоянно провеждал брифинги за конгресмени, със съдържанието на плана на Локс бил запознат и Барак Обама.

 

«Белият дом и лидерите на ЦРУ от самото начало дадоха да се разбере, че целта на нашите оперативни групи — е да свалим Асад. Бяхме подготвили 50 начина за свалянето му, в моя план всичко беше разчертано черно на бяло. Но политическото ръководство не ни даде нито един шанс за реализирането на плана», — заяви бившият офицер.

 

Локс предлагал плана си на ръководството на страната още преди ИД да се отцепи от Ал-Кайда и да обяви за създаването на «халифат» над завзетите територии в Ирак и Сирия, отбелязва телевизията.

 

Главният привърженик за провеждането на операция по свалянето на Асад бил тогавашният шеф на ЦРУ Дейвид Петреус, управлявал разузнавателното управление до 2012 г., добавя Локс.

 

В момента Петреус и други влиятелни привърженици на идеята за свалянето на Асад, екс-министърът на отбраната Леон Панета и бившият посланик на САЩ в Сирия Робърт Форд, считат, че планът на Локс би позволил да се избегне използването на химическо оръжие в Сирия, да се избегне и засилването на ИД, а и миграционната криза в Европа. Барак Обама не е съгласен с тях.

 

След като планът на ЦРУ бил отклонен , Обама одобрил алтернативен и по-умерен план — да се въоръжат и обучат сирийските въстаници, в частност бойците от Свободната сирийска армия, но тази програма се оказала неефективна за бойни действия.

 

«Умерени» опозиционери, според екс-офицера от разузнаването, в Сирия нямало.

 

«Планът беше рискован, но по-лошо, отколкото е сега, в Сирия не би могло да бъде», — цитира телевизията думите на анонимен източник, свързан със сирийската операция на САЩ.

 

Друг събеседник на телевизията отбелязва, че когато планът бил представен на висшето ръководство на САЩ в Сирия все още не били пристигнали бойците от иранския Корпус на стражите на ислямската революция и ливанската Хизбулла, които в момента играят важна роля «на земята» — те чакали какъв ход ще направи Вашингтон.

 

През август 2012 г. тогавашният ръководител на Държавния департамент Хилъри Клинтън обяви за плановете на САЩ да разположат зона без полети над Сирия, но тези обещания бяха блъф — в действителност Вашингтон искал опозицията да консолидира силите си и да повиши натиска над Асад, подчертава Дъг Локс.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;