Експертите от МВФ се завръщат в Гърция за продължаване на преговорите за решаване на дълговия проблем на страната, съобщи ръководителят на фонда Кристин Лагард в открито писмо до премиера на страната Алексис Ципрас.

 

Писмото е публикувано на фона на скандала, която се разгоря по-рано заради изтичане към сайта на Wikileaks на информация, в която се твърди, че МВФ разглежда възможността за дефолт на Гърция. От МВФ заявиха, че не коментират подобни информации.

 

В писмото си Лагард даде да се разбере, че разчита на конфиденциалния характер на преговорите и в бъдеще.

 

«Успешните преговори се основават на взаимно доверие, а инцидентът по време на почивните дни предизвика в мен безпокойство, можем ли да постигнем прогрес в условията на извънредна чувствителност към изявленията на всяка една от страните. Но все пак реших да позволя на нашия екип (МВФ) да се върни в Атина за продължаване на дискусиите», — се казва в писмото, публикувано на сайта на фонда.

 

«Критически важно е вашите власти (на Гърция) да създадат среда, която уважава конфиденциалността на нашите вътрешни дискусии, а и да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират лична сигурност на екипа», — отбелязва главата на фонда.

 

Лагард уверява Ципрас, че МВФ води преговорите не по пътя на заплахите, а в духа на добрата воля, с което и обяснява открития характер на своето писмо.

 

По-рано в събота Wikileaks, позовавайки се на наличните записи от телеконференцията, проведена на 19 март между представители на фонда, съобщи, че МВФ счита, че възможният дефолт на Гърция може да съвпадне с провеждането на референдума за членството на Великобритания в ЕС. В разговора са участвали директорът на европейския департамент на фонда Пол Томсън и главата на мисията на фонда в Гърция Делия Велкулеску.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;