Китай може да вкара във въоръжение ядрената междуконтинентална балистична ракета Дунфен-41 (DF-41) още през 2016 година, пише списание Kanwa Asian Defence, специализирано в отбранителната тематика в Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

Междуконтиненталната ракета DF-41, който Вашингтон «счита за ракетата с най-голяма далечина на въздействие», се намира на финалния стадий на изпитанията, отбелязва изданието.

 

«Дунфен-41 е с далечина на действие 14.5 хиляди километра и за първи път ще бъде разположена на базата за новите Стратегически ракетни сили на Народно-освободителната армия на Китай в Синяне, провинция Хенан. Оттам ракетата може да половин час да достигне територията на САЩ, прелитайки над Северния полюс, дори по-нататък, ако тя прелети през Тихия океан», — добавят експертите от изданието.

 

Според списанието, Китай планира да увеличи далечината на действие на ракетите си, когато бъде внедрена китайската навигационна система BeiDou. Полезният товар на ракетите е десет ядрени бойни глави.

 

Изданието Business Insider отбелязва, че с влизането във въоръжение на Дунфен-41 кардинално ще се променят стратегическите позиции на Китай — за разлика от предишните китайски ракетни системи, DF-41 може да бъде пусната от мобилна платформа.

 

В същото време, отбелязват аналитици, Тихоокеанската отбранителна структура на САЩ е наясно, че всяка мобилна междуконтинентална балистична ракета, пусната от Китай към САЩ, може да бъде свалена в небето за няколко минути.

 

«Никой не поставя под съмнение качествата на DF-41. Това са все пак 15 хиляди километра. Работата е в това, че само за няколко минути след пуска ракетата може да бъде блокирана от американските системи на ПРО, разположени във военно-морската база в Гуам», — счита професорът от Шанхайския университет по политология.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;