Президентът на Турция Ердоган заяви, че Азербайджан е готов да прекрати огъня в зоната на карабахския конфликт, ако арменската страна вземе същото решение.

 

Армения и Азербайджан на 2 април заявиха за изострянето на ситуацията в зоната на карабахския конфликт. Министерството на отбраната на Азербайджан заяви за стрелба от страна на ВС на Армения, а арменското ведомство съобщи за «настъпателни действия» от азерска страна. Съобщава се за убити и от двете страни.

 

Азербайджан в неделя обяви за приетото в едностранен порядък решение за спиране на всички военни операции и ответни мерки по линията на съприкосновение в Карабах.

 

Армения от своя страна твърди, че изявлението не съответства на действителността, а е «информационен капан», който не означава прекратяване на огъня. Артилерийските престрелки продължават както преди и от двете страни.

 

«Щом узнах за това (изявлението за прекратяване на огъня от страна на Азербайджан) се свързах с президента Илхан Алиев. Изразих своите съболезнования, в това време сблъсъците още продължаваха…Ако арменската страна обяви за прекратяването на огъня и спре военните действия, то и Азербайджан е готов да прекрати огъня. Така стоят нещата в действителност», — заяви Ердоган пред журналисти.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;