Президентът на Турция Реджеп Ердоган се е обидил на критиката на Барак Обама по повод свободата на медиите в Турция.

 

Президетът Реджеп Ердоган изрази тъгата си, че коментарите са направени зад гърба му, информира „Франс прес”.

 

„Натъжен съм от коментарите, които бяха направени в мое отсъствие”, заяви лидерът на Турция пред журналисти във Вашингтон по време на няколкодневна му обиколка в САЩ.

 

”Не сме говорили по тези въпроси по време на разговорите ни с Обама”, обяснил турският президент.

 

”Обама не каза нищо по този повод пред мен. По време на последните ни телефонни разговори ние обсъждахме много по-полезни неща от свободата на пресата”, цитираха турските медии думите на Ердоган.

 

Обама, който в четвъртък проведе среща при закрити врата с Ердоган във Вашингтон, каза, че е разтревожен от „някои тенденции” в Турция.

 

„Подходът, който се прилага там по отношение на пресата е нещо, което може да тласне страната по нанадолнището, по път, който би бил много проблемен”, изрази тревогата си американският президент. От думите му стана ясно, че Обама „директно” е споделил тези си съображения с турския си колега.

 

Ердоган по-късно заяви, че е уверил Барак Обама, че в Турция има свобода на пресата, допълвайки, че в турски публикации е наричан „крадец” и „убиец”, но не е предприел никакви мерки срещу изданията и авторите.

 

”Тези публикации все още ги има, включително и обидите. Ако е истина твърдението, че в Турция има диктатура, то нима може подобни неща да се публикуват. Дори на Запад не се позволяват обиди. Ако Обама беше повдигнал въпросите за  свободата на пресата по време на разговорите ни,  щях да му кажа точно това”, изрази категоричната си позиция турският лидер.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;