Die Welt: Берлин мобилизира контраразузнаването за отпор на «пропагандата» на Москва

Берлин има намерение да даде отпор на «шпионажа, пропагандата и дезинфромацията» на Кремъл в Германия, а също да възроди контраразузнавателната дейност, съобщава Die Welt. Впрочем, на правителството може да попречи «явната слабост»на немските спецслужби, а също «наивността» на самите немци, отбелязва изданието.
Още през май Федералното разузнаване на Германия и Федералното министерство за защита на  конституцията на Германия трябва да представят на канцлера отчет за дейността на руските спецслужби.

 

Освен това, немското разузнаване планира да възроди контраразузнавателната дейност, от която Берлин се отказа след терористичните атаки от 11 септември 2001 година в САЩ, отбелязва изданието.

 

Спецслужбите на Германия също ще проверяват, «не оказва ли Москва финансова подкрепа на популистки партии».

 

Изданието обръща внимание на това, че върху дейността на  спецслужбите на Германия има какво да се желае. Представителят на партията на «Зелените» Марилуизе Бек потвърди критиката за «явната слабост на немското контраразузнаване», а също нарече «престъпно нехайството на наивните немци», когато става дума за влиянието на Кремъл.

 

Според нея, президентът на Русия Владимир Путин «целенасочено съдейства за подема на антикапиталистически, патриотични и антизападни настроения» в Германия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...