Санкциите срещу Русия се оказаха безсмислени, заяви лидерът на Федералната палата по икономика на Австрия и представител на Австрийската народна партия Кристоф Ляйтъл. Части от разговора му с журналистите от АРА публикува Wirtschaftsblatt.

 

«Ако лекар в продължение на две години прилага лекарство и то не действа, трябва да се замислим над това лечение», — казва Ляйтъл.

 

Той изразява съжаление, че в Европа «някои все още считат, че трябва да провеждат главно политика на заплахи».

 

Не бива да забравяме, че Русия е необходим партньор, отбелязва Ляйтъл. Той посочва, че Москва е изиграла конструктивна роля в преговорите с Иран, а нейните действия в Сирия са дали положителен резултат.

 

Ляйтъл е убеден в необходимостта от единна търговска зона «на целия континент, от Лисабон до Владивосток». Единното икономическо пространство би позволило да се укрепят позициите на Европа сред другите континенти, казва той.

 

Преговорите за създаването на такава зона ще отнема не по-малко от 2-3 години, а през това време режимът на санкциите може да се промени, добавя политикът.

 

Тези си идеи Ляйтъл ще се опита да сподели с президента на Русия Владимир Путин. Той ще замине за Москва следващата седмица заедно с президент на Австрия Хайнц Фишер.

 

«Бих искал да разкажа за това на Владимир Путин. Очаквам неговата реакция», — казва Ляйтъл.

 

Преди няколко години ръководството на Русия изрази желание да създаде общо икономическо пространство с обединена Европа от Лисабон до Владивосток. Тази инициатива получи по-рано подкрепа от много европейски лидери.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;