Пентагонът и Управлението за борба с наркотиците на САЩ за седем години изхарчиха 86 милиона долара за създаването и модернизирането на военния самолет-разузнавач ATR 42-500, но той нито веднъж не се е откъснал от земята и, по всичко е видно, че никога няма да излети, пише The Washington Post.

 

«Модификацията на ATR 42-500 трябваше да завърши още през декември 2012 година. Но проектът страда от различни грешки, които костват на агенцията 86 милиона долара, което четири пъти надвишава сумата, заложена в първоначалната сметка», — пише изданието, позовавайки се на попадналия в редакцията доклад на главния инспектор от министерството на правосъдието на САЩ.

 

Изданието отбелязва, че модернизацията на самолета е поръчана за афганистанската мисия на САЩ. Едно от основните направления в работата на ATR 42-500 трябвало да бъде борба с наркотрафика в Афганистан. Но, както следва от доклада на министерството на правосъдието, самолетът и до днес е в неработещо състояние и се намира в един от хангарите в щата Делавер.

 

По време на проверката на американското Министерство на правосъдието било установено, че Управлението по борба с наркотиците е закупило самолета без спазване на процедурите, които произтичат от федералното законодателство на САЩ. В частност, пише изданието, за закупуването на апарата и последващата му модернизация са били предвидени 8.6 млн долара, докато реалната сума за това не била повече от 3 млн.

 

Освен това, за седем години Пентагонът и Управлението похарчили десетки милиони долари за модернизация на самолета, а също за строителство на съответните хангари на кабулското летище.

 

При това, според данни от изданието, първоначалната сметка за проекта била 22 млн долара.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;