Ръководството на Турция отказва да разбере позицията на Русия за сваления в Сирия от турски изтребител руски бомбардировач Су-24, затова задържането на Алпарслан Челик, който призна за убийството на руския пилот Олег Пешков, не може да разреши кризата в руско-турските отношения, заяви турският политолог Хакан Аксай.

 

Съобщенията за задържането на Челик, който призна за убийството на руския пилот, се появиха в четвъртък в турските медии. В петък турската полиция потвърди информацията.

 

Челик се върнал от Сирия, където воювал на страната на терористите срещу правителствената войска. Той е задържан в сряда вечерта в Измир в западна Турция в един от ресторантите с група от 14 човека. В тях са намерени и иззети един автомат Калашников, шест пистолета и голямо количество боеприпаси за тях.

 

Задържаните са били откарани за даване на показания в отдел убийства в местното полицейско управление.

 

Според турски източници, Челик е обвинен в мошеничество и пласиране на фалшива валута.

 

«Не е известно, наистина ли Челик е убил Пешков или просто пое отговорността за това престъпление. Ако турските власти не го пуснат след няколко дена, то те ще дадат знак на Русия, при това положителен.

 

Но това няма да подобри руско-турските отношения кардинално.

 

Турските власти и до днес упорите отказват да разберат Русия и мислят, че с времето всичко ще им се размине. В същото време руското ръководство всячески показва, че кризата няма да свърши, докато турската страна не признае вината си за инцидента със самолета», — заяви Аксай.

 

Челик не е член на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, затова турското ръководство не го счита за «свой човек», отбеляза експертът.

 

«Той не е член на ПСР и е близък да националистическата Партия на националното движение. Неговият баща оглавяваше ПНД в провинция Елязиг. Челик се снима неотдавна с един от лидерите на мюсюлманска община, от когото властта в последно време се дистанцира. Не мисля, че неговото задържане ще предизвика тук сериозно недоволство. На този етап задържането на Челик предизвика по-голям резонанс в Русия, отколкото в Турция», — добави Аксай.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;