Идването на власт на руския президент Владимир Путин силно затормози процеса на съкращаване на ядреното въоръжение, счита лидерът на САЩ Барак Обама. Отказът на Русия да участва на срещата във Вашингтон доказвала, че световната общност няма общо становище в опитите да се противодейства на ядрените удари, съобщава CNBC.

 

Президентът на САЩ Барак Обама е разочарован от това, че САЩ и Русия не са постигнали съкращаване на ядреното въоръжение, на което разчитал Обама, съобщава CNBC. Според американския лидер, причината за това е, че руският президент Владимир Путин най-напред мислел за отбрана.

 

«Поради това, че господин Путин дойде на власт или се върна на поста президент, и заради това, че неговата стратегическа концепция поставя като приоритет военната мощ пред вътрешното развитие на Русия и диверсификация на икономиката й, този прогрес по отношение на Русия, който прогрес се надявах да стане факт , не беше постигнат», — заяви Обама.

 

Тази година Путин отказа да посети ядрената среща във Вашингтон. Москва «се отнесе с презрение» към това, пише изданието, защото тя оценява инициативата като опит на САЩ да контролират процеса и да вземат властта в международните агенции, коментира CNBC.

 

Последният ден на срещата бе помрачен от тревогата за това, че съкращаването на ядрените запаси се случва твърде бавно. Макар Обама да бе планирал да придвижи ядрената сделка с Иран като доказателство за прогреса, отсъствието на срещата на ключовите фигури — особено на Русия — подчерта липсата на единно мнение в глобалните опити да се противодейства на ядрените удари, резюмира CNBC.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;