Президентът на Сирия Башар Асад счита, че на западните държави не може да се разчита — те са нечестни, а политиката им се разминава с нормите на международното право.

 

«Най-важният урок, който ние научихме, но предполагам, че това го знаем отдавна, е това, че Западът е нечестен. Западните страни не са искрени. Те провеждат политика, напълно отдалечена от принципите, от международното право и ООН. На Запада не може да се разчита за решаването на който и да е проблем. 

 

Колкото са по-добри приятелите ти, толкова по-бързо и с най-малки загуби може да се постигне решението. Затова всеки държавен ръководител трябва да умее да подбира приятелските държави, които да бъдат редом до него в период на криза», — заяви той в интервю за  РИА Новости.

 

Според Асад, той не би пожелал на нито една държава и народ да преминат пред това, пред което премина Сирия.

 

«Наложи ни се да преминем пред нечовешки изпитания. Но ние живеем в свят, в който днес няма нито международно право, нито морал в политиката. Във всяка част от планетата може да се случи всичко. Но искам да кажа, изхождайки от нашия опит в Сирия, първо, че всяка проява на фанатизъм, без значение дали е религиозен или политически, е разрушителна за обществото. Трябва да се избягва фанатизмът чрез развитието в обществото, това е дълг на държавата, това е и задължение на всички налични части от обществото, задължение е и на всеки гражданин», — отбеляза той.

 

«Ако се случи криза в която и да страна, първата работа на всеки държавен ръководител е за осъзнае, че защитникът на държавата е народът. И при избора на плана за действие за разрешаване на кризата, той трябва да отговаря на обичаите и традициите на народа, на неговата история, на неговите насъщни надежди, мечти и очаквания. Решението не може да дойде от чужбина. От чужбина могат да дойдат приятели, както де случи при насс: от Русия и Иран. Но ако няма вътрешна воля и добри отношения между народа и държавата, не е възможно да се намери решение», — счита президентът на Сирия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;