Разпалените  от Азербайджан широкомащабни бойни действия се явяват резултат от срещата на президентите на Азербайджан и Турция Илхам Алиев и Реджеп Таийп Ердоган, написа в профила си в Facebook политологът  Грант Мелик-Шахназарян.

 

 

57

 

На свой ред, началникът на постоянната комисия на парламента в Армения по външни връзки Артак Закарян смята, че е дошло време Минската група на ОССЕ да остави на страна дипломатическите паритети и с открити очи да погледне действителността.

 

Съпредседателите са длъжни да фиксират, че паралелно с техните посреднически усилия азербайджанската страна се опитва да премине с нарушенията на режима на примирие към необявена война. По всяка вероятност, Баку подстрекаван от Анкара официално е пренебрегнал позициите на съпредседателите, а именно на официалната позиция на Москва, Вашингтон и Париж.

В подобна ситуация, всякакви превантивни мерки от арменска страна, трябва да получат подкрепата от страна на посредниците, -смята Закарян.

 

 

Според Артак Закарян, това е единствената реална гаранция за съхраняване на международния формат.

 

 

«Политическата наглост на официален Баку по карабахското регулиране на конфликта трябва да получи адекватна оценка- отбеляза Закарян.

 

Според мнението на ръководителят на обществената организация » Съюз на информативни граждани» Даниела Йонисян, Азербайджан проверява международния резонанс.

В случай на започване на война, Баку би направил това с блицкриг (от немското Blitzkrieg- светкавина война), пише Йонисян.

 

 

 

По всяка вероятност, заповедта за началото на бойните действия на линията на съприкосновение с Нагорни Карабах Илхам Алиев е дал от Вашингтон, смята директорът на Кавказкия Институт Александър Искандарян

 

 

» Такъв извод може да се направи, ако се проследи инициираната от президента на Азербайджан поредна, достатъчно рязка, неграмотна акция, повишаваща нивото на противостояние.» цитират политолога от изданието АрмИнфо.

 

Мирния процес, по негови оценки не е имал особени перспектив и преди последната изцепка на Илхам Алиев, но с подобни действия той определено намалява възможностите за мир. Естествено, на първо място за Азербайджан. Искандрян подчерта, също така, че очаква заявления от съпредседателите на Минската група на ОССЕ във връзка с поредния опит да се наруши преговорния процес.

 

Кадри от срещата на турския президент Реджеп Таийп Ердоган и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

 


 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;