Брукингският институт във Вашингтон, където Ердоган изнесе реч, заплаши да отмени мероприятието заради грубите действия на президентската охрана, пише изданието Foreign Policy.

 

Сблъсъкът между охраната на президента на Турция, журналисти и протестиращи срещу политиката на Ердоган хора се разрази час преди мероприятието. Няколко журналисти се опитаха да присъстват на речта на Ердоган, но бяха възпрепятствани от охраната на президента. Полицията на Вашингтон трябваше да се намеси, за да предотврати боя.

 

След инцидента шефът на института Строуб Талбот заяви, че е готов да отмени речта на Ердоган, независимо от това, че кортежът на президента вече се насочвал към мероприятието.

 

«След твърдият разговор между Талбот и турските чиновници охранителите се подчиниха на нашето изискване и прекратиха действията си», — съобщава за изданието представител на института.

 

След излизането на турския лидер от сградата на института отпред спрял фургон, от който излезли няколко мъже, които започнали да раздават фланелки с надписи в подкрепа на Ерддоган, значки и турски знамена. Активистите отказали да се представят и не съобщили кой е произвел рекламните материали.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;