Според твърденията на правозащитници, не по-малко то 16 мигранти, включително три деца, са били разстреляни от турските граничари.

 

Властите на Турция преминаха към фактическа ликвидация на бежанците от Сирия, опитващи се нелегално да пресекат турско-сирийската граница. Това съобщава английското издание  The Times, позоваващо се на намиращата се в Лондон правозащитна организация «Сирийски център за мониторинг и спазване на човешките права».

 

Според данните от правозащитниците, 16 мигранти, включително три деца, са били убити за изминалите четири месеца от граничната охрана, когато са се опитвали да навлязат в турска територия.

 

На 6 февруари мъж и собственото му дете да били убити около град Рас-ел-Айн в източната част на сирийско-турската граница.

 

На 5 март двама бежанци са били разстреляни в западната част на границата.

 

Изданието цитира думите на контрабандист, занимаващ се с прехвърлянето на бежанци:

«Всички те все още пресичат границата, но сега не искат, защото или ще ги убият, или ще ги пленят».

 

Изданието стига до извода, че фактите поставят под съмнение сключеното преди 11 дена миграционно споразумение между ЕС и Турция. Според него, Турция е «безопасна трета страна», в която бежанците от Европейския съюз могат да бъдат върнати без заплаха от преследване.

 

В средата на март ЕС и Турция сключиха пакетно споразумение за мигрантите. Според него, ЕС се задължава да приема бежанци непосредствено от лагерите на територията на Турция. В замяна турските власти се съгласиха да приемат на своя територия изпращаните от ЕС нелегални бежанци. Освен това, Турция ще получи финансова помощ от 6 млрд евро, безвизов режим и възобновяване на преговорите за влизането на страната в ЕС.

 

Водещите политици от ЕС, в частност, канцлерът на Германия Ангела Меркел, нарекоха споразумението пробив в проблема с бежанците. Критиците твърдят, че договорката не ликвидира проблема, а позволява на Турция да постигне политическите си цели, шантажирайки ЕС.

 

На 29 март представителят на Европейската комисия Наташа Берто по време на пресконференция в Брюксел заяви, че потокът от бежанци от Турция рязко е намалял и за последните няколко седмици на територията на Гърция са пристигнали не повече от 1000 човека. Тя съобщи също, че на 24-25 март в Турция са били върнати 147 нелегални мигранти.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;