Известният американски кинорежисьор Оливър Стоун оказа подкрепа за сенатора-демократ Бърни Сандърс в предизобрната кампания в САЩ. Неговият коментар «Защо съм за Бърни Сандърс» се намира на страницата му в социалната мрежа Фейсбук,.

 

Стоун споделя защо НЕ подкрепя фаворита на управляващата Демократическа партия в САЩ, бившата първа дама и екс-държавен секретар Хилъри Клинтън.

 

Той я нарича «по-твърд аналог» на действащия президент Обама.

 

«Клинтън всъщност затвори вратата на Америка към света, — пише режисьорът. — Нейното божество — това е НАТО. Според нея, това е най-доброто, което САЩ, като «изключителна държава», може да предложи за експорт в новото «американско столетие».

 

«В резултат на «промиването на мозъци» Клинтън вярва в «руската агресия», докато всъщност именно САЩ са автори понастоящем най-крупното струпване на военни сили около европейските граници на Русия от времето, когато Хитлер направи същото по време на Втората световна война. Ние се движим към война, хибридна, призвана да принуди Русия към подчинение, както през 1990-те години, или гореща война, която ще погуби държавата ни».

Виновни за това, според Оливър Стоун, са «сврелите се реалисти» в държавното ръководство на САЩ, които «в името на реализма конструират своята параноидална реалност».

 

По-нататък Стоун припомня, че «услужливият списък на Хилъри включва подкрепа на варварската борба на «контрите» срещу никарагуанския народ през 1980-те, подкрепа на натовските бомбардировки срещу бивша Югославия, подкрепа на започнатата от Джорд Буш-младши и продължаваща война в Ирак, а също продължаващия смут в Афганистан, а в качеството си на държавен секретар — разрушаването на светската държава Либия, военния преврат в Хондурас и настоящия опит «за смяна на режима» в Сирия.

 

«Всеки един от тези епизоди само засилваше екстремизма и  хаоса в целия свят и опасността за нашата страна.

Моля се за победа на Сандърс, защото той единствен, макар в името на финансово-бюджетно благоразумие, е готов да свие нашите чуждестранни интервенции, да върне войската у дома и с тези трилиони долари, които вече няма да се харчат за злото, да се опита да защити сигурността на страната по пътя на нейната реална реконструкция — влагайки средства в хората, в училищата, в инфраструктурата».

 

Оливър Стоун твърди, че «Доналд Тръмп никога няма да бъде допуснат до властта в САЩ».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;