Държавният департамент на САЩ изрази съболезнованията си във връзка с кончината на екс-министъра на външните работи на Германия и вице-канцлер на страната Ханс-Дитрих Геншер.

 

Патриархът на немската дипломация почина на 89-годишна възраст от сърдечно-съдова недостатъчност. Геншер беше министър на външните работи на ФРГ в продължение на 18 години (от 1974 до 1992 г.) и играеше важна роля в преговорите за обединението на Германия.

 

«В продължение на 18 години в качеството си на министър на външните работи на Германия Геншер неуморимо работеше за мирното обединение на своята държава», — се казва в съобщението на държавния департамент.

 

Ведомството отбелязва заслугите на дипломата в борбата за «фундаменталните права на тези, които са живели под гнета на комунизма», а също неговите усилия за създаването на единен европейски съюз.

 

«Неговата предана служба на обществото, свободата и демокрацията, негово мъжество в подкрепа на тези задължения промениха хода на историята. Неговото наследство напомня на всички нас за силата на откритата дипломация, която може да направи света по-сигурен», — се отбелязва в съобщението.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;