Автор: Питър Хитчънс

Тревожат ме спомените ми от детството, което някога ми се струваше напълно щастливо и безоблачно.

 

Макар всички възрастни, които бяха около мен, да живееха в сянка на неотдавнашната война. Това не беше завладяващата страна на войната, а нейната плашеща сянка.

 

От онези гладни години на майка ми й остана навика, макар отдавна да живеем в мир, да чупи шоколада на малки парченца. Заради глава в по време на войната. Тя бе преживяла въздушните атаки над Ливърпул и все още се стряска всяка нощ, защото сънува, че я взривяват на парчета. Това ме шокира и до днес.

 

Колкото и да е шокиращо за мен, защото сме в 21 век, но в последно време усещам, че днес съм обграден от хора, които считат, че войната може да бъде забавна.

 

Войната всъщност бе нещастно време, време на страх, глад, износени и окъсани дрехи, разбити прозорци и нагли чиновници.

 

Повече от явно е, че съм обкръжен от хора, които активно искат война с Русия, война, която всички ние можем да изгубим. Те вероятно са убедени, че живеем в реалния свят на «Властелина на пръстените», в който Москва е Мордор, а Владимир Путин и Саурон.

 

Някои хумористи-художници в Москва, забелязвайки това, вече се опитаха да се пошегуват чрез едно гигантско «Око на Саурон» в Москва.

 

Ние, британците, си представяме, че сме герои, говорим безстрашно, за да се противопоставим на Тъмния Властелин и да освободим безгрешните украинци от неговата злобна хватка.

 

Всички това е лудост, която не подлежи на описание.

 

Да погледнем в 1989 г. Москва, уж беше  «агресор» и тогава, а мирно и без борба отстъпи контрола над около 180 милиона човека и около 700 хиляди квадратни мили ценни територии.

 

ЕС (и неговото военно крило — НАТО) за този период завзе контрола  над 120 милиона от същото население и почти над 400 хиляди от тези квадратни мили.

 

До скоро Украйна беше неутрална между двете велики сили в Европа. Но на ЕС му се приискаха земите на Украйна, нейното 48-милионно население (какъв запас от работна сила, нали!), нейното черноморско крайбрежие, нейните въглища и пшеницата й.

 

Затова отначало ЕС изхарчи 300 милиона фунта стерлинги ( в това число и ваши) за анти-руски групи от «Гражданското общество» в Украйна.

 

После политиците на ЕС и НАТО нарушиха всички правила на дипломацията и нахлуха в Киев, за да вземат страната на демонстрантите, които искаха Украйна да се присъедини към ЕС.

 

Представяте ли си, какво бихте чувствали, ако руските политици се бяха появили през септември в Единбург, призовавайки шотландците да гласуват за независимост, ако руските пари бяха използвани за финансиране на организации, призоваващи за независимост.

 

После тълпата с помощта на насилие (според данни на  ООН, от нейните ръце загинаха 20 полицаи) свали избрания чрез избори президент в нарушение на украинската конституция.

 

През цялото това време Украйна си остана такава, каквато си беше — чудовищно корумпирана и контролирана от сиви олигарси.

 

Ако не искате да заемете страна в този конфликт, ще ви разбера…

 

Но е повече от видно, че желанието за конфронтация е налице във Вашингтон, Брюксел, Лондон и…Саудитска Арабия.

 

Зад граница приветстват със самодоволство сриването на рублата, предизвикано от загадъчното падане на световните цени на нефта.

 

Странно злорадстват, защото това унищожава работни места, а и бизнеса в страната.

 

Имам съмнения, че Русия под ръководството на мистър Путин е основната и май единствена пречка държавите от Залива да ликвидират правителството на Асад в Сирия. Имам подозрения, че САЩ и Великобритания (по причини, които много искам да разбера) са привлекли на своя страна в това дело страните от Залива.

 

Ние, британците, въобще имаме ли представа какво вършим?

 

Обикновените руснаци са издръжливи хора, те са преживели ужаси по време на Втората световна война, невъобразими за болшинството от нас, включително валутния крах през 1998 г., който унищожи милиони.

 

Ако някой все пак се опитва да накаже руския народ, че той е възпитан патриотично, с помощна на рухването на рублата, по-голяма безотговорност дори не мога да си представя. Защото именно рухването на немската марка през 1922 г. и пълното унищожаване на средната класа, което последва след това, доведе на власт Хитлер.

 

На глупавите и зле информирани хора им харесва да сравняват Путин с Хитлер.

 

Предупреждавам и вас: ако ние успеем да свалим Путин, може и да разберем как изглежда руският Хитлер, в това бъдете сигурни. За голяма наша изненада и там има неонацисти.

 

Тогава ще разберете, че войната в Европа съвсем не е забава.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;