В нощта на 1 срещу 2 април азербайджанската армия започна открито настъпление по позициите на Армията за отбрана на Нагорни Карабах по южното, юго-източното и северо-източното направление с използване на артилерия,  бротехника и авиация . По цялата фронтова линия е започнато настъплението с използване на авиация, мотострелковаци и бронетехника. Загинали са деца от Армения- съобщиха от прес-службата на Армията за отбранана НКР.

 

 

 

 

 

1

 

 

 

Министерството на отбраната на Армения потвърди информацията  за воденето на тежки боеве с войските на Азербайджан в Нагорни Карабах, анклав в Азербайджан подкронтролен на арменски сили и военни.

«Подразделенията на Армията за отбрана са пристъпили към контранастъпление и активна отбрана«,- се казва в съобщението на ведомството.

 

 

По информация на изданиетоTimes.am, арменските сили са отговорили подобаващо на противника и са успели да унищожат боен въртолет на Азърбайджан.

Арцрун Хованисян, говорител на министерството на отбраната на Армения заяви, че боеве се  водят по цялата линия разделяща Нагорни Карабах от Азербайджан, съобщавайки и в личната си страница в Facebook  за жертви от двете страни.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази силна обезпокоеност от възобновяването на бойните действия в Нагорни Карабах и призова за незабавно прекратяване на огъня.

 

 

Припомняме, че на 31 март, четвъртък президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещна с вице-президента на САЩ Джо Байдън, а също и с държавния секретар Джон Кери. Специалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, коментирайки срещата заяви:

 

 

Държавния секретар Джон Кери потвърди, че САЩ поддържа териториалната цялост на Азербайджан, и подчерта своята загриженост относно случаите на насилие в зоната на съприкосновение по държавните граници».

 

 


 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;