Подозираният за главен  организатор на терористичните атентати в Париж Салах Абдеслам сам е решил да не се самоубива по време на терористичните атентати на 13 ноември миналата година, съобщи брат му Мохамед Абдеслам в интервю с белгийската телевизия BFMTV.

 

Припомняме, че в резултата на терористичните атаки във френската столица загинаха 130 души, а друг член на семейството, големият брат Брахим Абдеслам беше един от атентаторите-камикадзета.

 

„Само да бях поискал, можеше да има още жертви. Но за щастие, не го направих”, това споделил  Салах Абдеслам на Мохамед, когато брат му го посетил в затвора в Белгия, където джихадистът все още е задържан.

 

Салах  Абдеслам бе арестуван  в белгийската столица Брюксел миналия месец. Четири дни след залавянето му в Брюксел беше осъществена серия от джихадистки атаки — на летището и в метрото, при които загинаха 32 души. Отговорността за тях бе поета от „Ислямска държава”.

 

Преследването на 26-годишния Абдеслам продължи 4 месеца. Смята се, че е отговарял за логистиката по време на парижките атаки. Самият той призна пред следствените органи, че е трябвало да се взриви пред стадиона „Стад дьо Франс” като брат си Брахим, но се е отказал. Салах Абдеслам ще бъде екстрадиран във Франция, където, според твърденията на живия му брат, ще съдейства на органите на реда.

Тагове: ; ; ; ; ; ;