Владимир Путин се стреми да възстанови бившите граници на СССР и да покаже, че НАТО не е в състояние да му се противопостави, пише бившият сътрудник на алианса за Time. Според него, вярата в САЩ у съюзниците е подронена, авторът призовава Вашингтон да си спомни уроците от втората световна война и да се сплоти, за да не позволи на руския президент да ликвидира НАТО.

 

НАТО е «най-успешният военен алианс в историята», победил в студената война. Днес той се сблъсква с Русия около своите граници, а терористичните метастази го раздират отвътре и отвън, пише бившият глава на администрацията на генералния секретар на НАТО Джеймс Фоули. В близките дни генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг ще пристигне във Вашингтон за обсъждане на сериозни мерки и теми, които НАТО може да предприеме на предстоящата юлска среща във Варшава.

 

Путин никога не е скривал своята стратегическа цел: да възстанови страната след загубите, които СССР понесе след студената война, а също да върне статуса на Русия като велика държава и конкурент на САЩ. А това заплашва със сериозни последствия цяла Европа, твърди авторът на статията.

 

Днес независимите държава от Прибалтика, които някога влизаха в състава на СССР, постоянно заплашват, че е заплашен » суверенитета им», заплашват с възможна  агресията, подобна на тази, на която бяха подложени Грузия и Украйна, пише той. Страните от Източна Европа като бивши «буферни зони» и «съветски сателити във Варшавския договор», постоянно са сплашвани. Дори Турция, отдавнашен член на НАТО, се налага да е на тръни, заради натрупването на сила (в съседна Армения) и интервенцията в Сирия.

 

Може да се твърди, че крайната цел на Путин е да постигне отдавнашната съветска цел и да ликвидира НАТО, счита Джеймс Фоули. Руският лидер явно вярва в това, че благодарение на неотдавнашното разширение на НАТО, в алианса са попаднали слаби и уязвими държави, които се е лесно да бъдат защитени.

 

«Той сее безредици, безразсъдни бомбардировки над гражданското население в Сирия, принуждавайки го да бяга в Европа». Путин има намерението да създаде в Европа нова структура на сигурност — с Русия в центъра, твърди авторът.

 

Всичко гореказано потвърждава, че днес пред НАТО има много задачи — да се укрепи вярата в способностите на алианса към сдържане, разсъждава бившият високопоставен служител на НАТО.

 

Съществуват различни мнения за това, струва ли си да се подкрепя Украйна, но по повод руската заплаха за членовете на НАТО двусмислици не могат да съществуват, уверен е авторът.

 

Безопасността на САЩ и неговите съюзници зависи от доверието към член пети от устава на алианса, в съответствие с който при заплаха над една държава-членка или нападение над нея, всички останали ще я защитят.

 

Както членовете на НАТО, така и вероятните агресори трябва да са сигурни, че НАТО има воля и възможности да изпълни това обещание. НАТО е в състояние да предотврати агресията, уверен е авторът. Това е най-значимият урок от успеха на НАТО по време на студената война, счита той. Затова алиансът трябва да усили способностите си по сдържането, преди всичко в Прибалтика, но също в Полша и сред нейните съседи.

 

Турция е «отделна категория». Нейната стратегическа значимост, според автора на статията, е по-голяма, отколкото по времето на студената война, та страната е врата към Близкия Изток. Анкара исторически конкурира Москва. Русия «агресивно разширява своето присъствие» по турската граница и така я сплашва, а и дестабилизира, подчинява нейната външна политика на своята», — разсъждава авторът на статията. Според него, на Анкара сега й трябва следното — алиансът да потвърди нейната стратегическа важност и да я увери в солидарността си по отношение на убедеността й от заплаха.

 

Генерал Филип Бридлав много стегнато формулира настоящата кауза на НАТО, когато нарече Русия «eкзистенциална заплаха за САЩ и нашите европейски съюзници и партньори».

 

Според Джеймс Фоули, «чрез заплахи, чрез тактиката разделяй и владей» Путин се стреми да разруши увереността и сплотеността на алианса».

 

Но «НАТО успешно се е противопоставяло на този метод по време на студената война и с помощта на решителното лидерство на САЩ ние отново имаме възможности да се противопоставим».

 

Но в това «старо уравнение има нови величини», отбелязва авторът. Първо, расте неувереността, доколко САЩ са достойни за доверието на света.

 

Второ — самият Путин, който, както пише Фоули, е най-големият опортюнист и безразсъден руски лидер от времето на Хрушчов. В потвърждение на тези си думи авторът дава за пример действията на Путин в Грузия и Украйна, а също «жестокостта» на военните кампании в Чечня и Сирия.

 

Днес за САЩ най-важното е да се укрепят и ободрят страните от НАТО, които могат да попаднат по руски натиск.

 

За да се предотврати агресията, трябва да се запази съюза — «този урок от времената на студената война, който ние никога не бива да забравяме», — отбелязва бившият сътрудник на щаба на НАТО на страниците на Time.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;