Вчера във  Вашингтон Пентагонът обяви за намеренията на САЩ да разположат в Източна Европа танкови бригади. Предислокацията на частите трябва да започне през февруари 2017 г. По такъв начин САЩ реагират на агресивната политика на Русия, заявява водещият на предаването.

 

Точните места на разполагането, обаче, до момента не се разгласяват. Разглеждат се държавите Полша, България, Румъния и страните от Балтика. Така САЩ реагират на безпокойството на своите европейски съюзници. Путин безцеремонно се държи с НАТО, анексирайки Крим през 2014 г.

 

Имаме връзка по телефона с нашия кореспондент от Русия Кристъф Ванер. Кристоф, няма ли да доведе разполагането на войски на НАТО към по-голямо изостряне на отношенията с Русия?

 

Кристоф Ванер, кореспондент на N24: Отношенията с Русия са напрегнати. Заради тази предислокация те, определено, няма да се подобрят. Руснаците вече реагираха на думите на Пентагона. Постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко заяви, че в отговор на разполагането на танковите части на НАТО, ще бъдат предприети военни мерки. Според него, Москва също ще натрупа въоръжение и няма да остане пасивен наблюдател.

 

Именно с това се занимава Русия. Както се съобщи, на западния фланг ще се създадат минимум две нови танкови дивизии. Става дума, обаче, дори за три. Очаква се,с че тези дивизии ще се окомплектоват не със стара съветска техника, а със свръхмодерните Т-90 и, вероятно, дори с най-новите «Армата», които трябва да са ги пуснали в серийно производство.

 

Кристоф, това изявление на Пентагона вероятно е раздразнило лично президента  Путин?

 

Кристоф Ванер: Понастоящем затегнатият спор между Владимир Путин и Запада продължава. По-рано ти спомена за анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 г. Второ, подкрепата на проруските опълченци в източна Украйна. Войната в Украйна не е свършила, боевете продължават. Независимо от нееднократните опровержения от страна на Путин, Русия продължава да оказва финансова подкрепа.

Ясно е, че Москва и Западът имат различни геополитически интереси. Путин ще отстоява своите, за които можем да съдим по Сирия.

Тъкмо заради това Пентагонът взе това решение, а Русия — предприема ответни действия.

Ние с вас се превръщаме в свидетели на нова гонка във въоръжението.

По друг начин това не може да се нарече.

 

Кристоф Ванер, благодаря много.

В ефир на 31 март 2016 година

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;