Около 7 милиона души, които живеят в централните и източните области на САЩ, са подложени на риск постройките им да пострадат поради хидравличното разбиване (фракинг — бел. ред.), което може да предизвика земетресения. Това се казва в доклад на американския Институт по геофизика, който бе оповестен вчера (28 март).

 

Оклахома, Канзас, Тексас, Колорадо, Ново Мексико и Арканзас са изложени на най-голяма опасност. Най-голям риск има за населението в Оклахома и Тексас. В определени места е възможно да има разрушения, както от природни земетресения, така и от хидравличните разбивания, пише още в документа. Тази техника позволява да се извлича газ и петрол чрез инжектирането на вода под голямо налягане в много дълбоки кладенци (на 2-4 км дълбочина) под подпочвените води.

 

В тези места рискът от земетресение е подобен на природните земетресения в Калифорния, където тази опасност е много висока, съобщава БГНЕС. Хидравличното разбиване позволява извличането на природен газ и нефт от скални образувания, които се намират дълбоко под повърхността на земята- на 1500 до 6100 метра дълбочина.

 

«Включването на сеизмични сътресения вследствие на човешките действия се увеличи сериозно в нашите преценки за рисковете в няколко части на САЩ», подчерта Марк Петърсън, който отговаря за изготвянето на сеизмичната карта вследствие на хидравличните разбивания.

 

«През последните пет години институтът ни регистрира мощни трусове и щети в 6 щата и тези земетресения бяха причинени в повечето случаи от хидравличните разбивания», каза още Петърсън.

 

Припомняме: Според новия председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев добро решение за страната ни е не само да се активизира дейността по търсене и добив на нефт и газ от родни източници, но и да се разреши добивът на шистов газ.

 

„Това е нещо, което много държави дори и в Европа правят. Полша се откъсна от газовата зависимост точно на база на шистовия газ“, коментира в сутрешния блок на «Нова телевизия» отказа на Русия от проекта «Южен поток» Домусчиев,  който ограви КРИБ.

Тагове: ; ; ; ;