Болшинството воюващи в Сирия от Чечня са унищожени, останали са само 200 човека, съобщи в интервю за РИА Новости Рамзан Кадиров, назначен на 25 март за изпълняващ длъжността лидер на републиката.

 

«Имаме информация, че болшинството чеченци са загинали там. Защото арабите, които воюват там, както и другите националности, са пускали на предната линия главно чеченците…Около 200 наши чеченци са останали в Сирия. Те са пристигнали там от Европа. Има бандитски групи по 20, по 30 човека», — каза Кадиров.

 

Според него, западните спецслужби целенасочено употребяват чеченците от Европа.

«Специално ги държат. Те са обвързани със спецслужбите. Разрешават им всичко: дават им оръжие, подготвят ги за нещо. Имаме десетки, даже стотици хора, които живеят в Европа, в Турция, в Украйна, навсякъде», — каза лидерът на Чечня.

 

Що се отнася до републиката, то рядко някой я напуска, за да воюва зад граница, — продължи Кадиров.

«Контролираме всички. Рядко някой напуска, за да воюва навън», — каза лидерът на Чечня.

 

Той отбеляза още, че след началото на руската военна операция в Сирия, рязко се е съкратил броят на опитващите се да заминат на война там, не само от Чечня, но и от цяла Русия.

 

Според различни данни, от 2000 до 3000 руски граждани са свързани с дейността на международната терористична организация в Близкия Изток.

 

Директорът на ФСБ Александър Бортников през декември 2015 г. съобщи, че около 200 от тях са унищожени и примерно още толкова са се върнали в Русия и вече са под пълен контрол.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;