Туризмът в турския средиземноморски курорт Анталия спадна тази година с 40 % в сравнение с миналата, съобщава Hürriyet Daily News. Според специалисти, това е свързано с проблемите около сигурността и напрегнатите отношения с Русия.

 

«В сравнение с миналата година наблюдаваме 40- процентно занижаване на броя на туристите в Анталия. Тази цифра може да се занижи или да нарасне в следващия период в зависимост от развитието на събитията», — пояснява ръководителят на Средиземноморската асоциация на собствениците на хотели и работниците от туризма Юсуф Хаджисулейман.

 

Според него, в момента след серията терористични атаки в Турция, а също в условията на проблеми с руския пазар не е възможно да се правят прогнози относно целия сектор. В същото време експертът добавя, че в момента в Анталия има къде-къде по-малко туристи от Европа и практически нито един от Русия.

 

Броят на туристите, пристигащи в Анталия, за тази година ще намалее от 11.5 милиона човека до 6-7 милиона, ако руският пазар така и не се отвори за Турция, а броят на гостите от Европа продължи да намалява, отбелязва изданието.

 

Хаджисулейман подчертава, че терористичните атаки по целия свят силно ударят по световния туризъм.

 

«В тази връзка ние призоваваме всички страни, особено европейските, да прекратят с предупрежденията относно пътешествията в които и да са точки на планетата. Та главната цел на терористичните атаки е да породят чувството за страх и да ограничат свободата на човека», — сподели специалистът.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;