Юрий Асланов: Европейският съюз е излишен, зрее социална революция!

Социологът Юрий Асланов в предаването «12+3»

 

«Европа много пъти исторически е била в подобни състояния, в подобни критични моменти. От тях е излизала с цената на драматично много жертви. Нека да си спомним обстановката преди най-унищожителната война в историята на човечеството — Втората световна война. Тогава много дълго време западните правителства са си затваряли очите и са помагали в Германия да дойде на власт Хитлер, след което, разбира се, всички европейски народи са платили цената.

 

Европа очевидно е неспособна да реагира адекватно на случващото се, да го подложи на задълбочен и системен анализ, да стигне до смели и много бързи решения. Европа е неспособна да излезе от тази криза, на която не й се вижда края.

 

Когато говорим за Европа, нека да кажем, че целият световен ред е в криза и очевидно този ред, наложен не по силата на обективните обстоятелства, които са били след края на Втората световна война, а по силата на края на т.нар. Студена война, той фактически наложи доминацията на една свръхсила, която постави в зависимост цяла Европа.

 

В основата на всичко е господстващият световен ред след края на Студената война, който наложи един общоуниверсален неолиберален възглед върху всички сфери на живота, не само в икономиката, но и в културата, в образованието, в здравеопазването…Точно тази липса на устойчива и цивилизационна нова  глобална идеология стана причината за изключително драматични събития, които в момента поставят на карта съществуването на този световен ред.

 

Късогледството на европейските правителства, които по-скоро в кризи се затварят в себе си, действат от позицията на личния си егоизъм, отколкото да търсят общото цялостно решение, е повече от видно. Защото не може една държава, колкото и тя да демонстрира свой характер, да реши този въпрос сама. Трябват глобални колективни усилия. Точно това не го виждаме.

 

Всичко това прави Европейския съюз излишен!

 

Европа ценностно възпроизвежда всички постулати след края на Втората световна война. Всички теории за глобализма, всички теории за устройството на глобалната икономика — всичко това трябва да бъде поставено на ревизия.

 

Единственото възможно, което Европа в момента може да направи, за да защити остатъка от цивилизация, е да се върне към автентичната идея, на базата на която беше планиран Европейският съюз — съюз на нациите, а не като глобална структура.

 

Тъй като в европейските държави се заражда такава вълна, за съжаление от дясно и от крайно дясно в защита на основните държави, точно това е опасността от повторение на събитията, които породиха Втората световна война.

 

Европейският съюз не беше замислен като мултикултурна общонационална държава, като глобален проект. Той беше замислен като съюз на нациите, в който водещи трябваше да бъдат свободното движение на хора, стоки и капитали, а не обезличаването на националните държави.

 

Тези дни външният министър Даниел Митов каза, че краят на мултикултурализма е факт. Когато подобни фрази излизат от устата на такива личности като министър Митов, има основание за реакция. Но не и реакцията на ДПС в това отношение. Това не е реакцията, която аз бих предложил, защото на мултикултурализма не му е дошъл краят.

 

В генезиса на сегашната европейска криза не е мултикултурализмът — причините са социални. Те са наложени от глобалния световен финансов и икономически световен ред. Това е нещото, което трябва да се преведе. Защото тази съпротива, тази зрееща революция срещу наложения световен ред, тя ще дойде по социално-икономически причини. 

Коментари:

Зареждане ...