Някои експерти твърдят, че, независимо то риска, при настоящите условия би било по-ефективно да се тръгне веднага на щурм към столицата на «халифата».

 

След освобождаването на Палмира войската на Асад получи изход към шосе М20, което преминава през пустинята до град Дейр-ез-Зор. Ако обкръжението на Дейр-ез-Зор се пробие, това ще открие пътя към столицата на «халифата». Съдейки по съобщенията от мястото на бойните действия, войската на Асад се движи именно към Дейр-ез-Зор. Между другото, обкръжената в града групировка на Сирийската арабска армия прави опити да се придвижи към правителствените войски в Палмира. Но военно-политическата ситуация в региона диктува друго решение — следващата стъпка трябва да бъде именно щурм към Рака.

 

От логистична гледна точка това е напълно възможно.

 

Да, град Рака е укрепен подобаващо, а в Дейр-ез-Зор вече отдавна в обкръжение са части на САА. Но да припомним, към средата на януари беше официално обявено за «нова стратегия на Пентагона за унищожаване на ИД», която предвижда завземането на двата главни бастиона на «халифата» — иракския Мосул и сирийската Рака, при това главно с местни сили.

 

В Ирак САЩ разчитат на следното: постепенно да преминат към активна фаза на щурма. Тези дни иракската войска, съсредоточена в Махмур (Иракски Кюрдистан), започна движение към Мосул. Опълчението на иракските кюрди (пешмерга) и шиитската милиция ще участват в операцията само като поддържащи сили, в самия град няма да се влиза — има опасения, че там ИД ще изколи месното население.

 

В Сирия в последно време се активизираха частите но сформираната от Щатите коалиция «Демократични сили на Сирия», там влизат кюрдите и отрядите от Сирийската свободна армия. Тя освободи не по-малко от седем села в северо-източната част на провинция Рака и в момента се намира само на 27 км от столицата на «халифата».

 

Но щурмът към града точно с тези сили е под въпрос, защото кюрдите не горят от желание да влизат в Рака — около града са съсредоточени арабски и бедуински племена, които от 2001 година не се подчиняват на Дамаск. Кюрдите ще трябва да водят и с тях партизанска война, а вече им стана бактън, както се казва.

 

Т.е. те трябва да затворят коридора между градовете Азаз и Джераблус, да съединят помежду им трите кантона и да преградят по този начин цялата сирийско-турска граница.

 

Точно от тези проблеми, които се въртят около Щатите, трябва да се възползват Асад и Москва, за да тръгнат на щурм към Рака. Защото ако кюрдите и ССА завземат столицата на ИД, около която има огромни нефтени находища, то Асад повече няма да може да си ги върне.

 

Дейр-ез-Зор може да бъде освободен и по-късно.

 

Ако падне Рака, джихадистите сами ще избягат от Дейр-ез-Зор.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;