Трибуналът в Хага оправда радикалния сръбски лидер Воислав Шешел по всички обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството за времето на Балканските войни през 90-те години на миналия век, съобщи АФП.

 

Шешел отсъстваше на заседанието, което не попречи на съдия Жан-Клод Антонети да  обяви, че прокуратурата не е успяла да докаже обвиненията.

Тя добави, че Шешел вече е свободен.

 

В своя защита Войслав Шешел се позова на откъс от биографията на Карла дел Понте („Лов: аз и престъпниците“), разкриващ според него политическата обагреност на предаването му на Хаагския трибунал, в което покойният вече Зоран Джинджич лично я моли да се захване с Шешел с думите: „Взимай Шешел и повече не ни го връщай!“

 

През декември 2006 г. се появиха съобщения за влошаване на здравето на Шешел, след като той в течение на три седмици не се храни.

 

Въпреки местоположението си в Хаагския трибунал Войслав Шешел активно участва в сръбския политически живот: през май 2008 г. се изказва за възможния вариант за правителство, а именно:

 

„Правителството или ще се състои от Радикалната партия и Демократическата партия на Сърбия-Нова Сърбия (ДПС-НС), или него няма да го има“.

Тагове: ; ; ; ; ;