Днес от Балканите дойде сензационна новина: Международния трибунал по бивша Югославия оправдава по всички точки на обвинението сръбския политик Воислав Шешел.

 

 

44

 

 

 

Съдът МТБЮ ( Международен трибунал по бивша Югославия) огласи присъдатата на Воислав Шешел за престъпления по време на въоръжените конфликти на Блаканите през 1991-1993години.  Обвинението включваше девет пункта, отнасящи се престъпления срещу човечеството, нарушаване на законите и правилата за воденето на война в Босна и Херцеговина, Хърватия и автономния край Воеводина ( Сърбия).

 

Решението на съда огласи председателстващия съдия Жан-Клод Антонети, като подчерта:

» Това значи, че от днес Воислав Шешел — е свободен човек»

 

 

И така, Шешел проведе в Хага рекордните 12 години, от 2003 година когато доброволно се предаде. През 2014 година за първи път беше пуснат в родината си Сърбия, на лечение. По време на заседанията той редовно проявява, както казват в Хага

» неуважение към съда», огласявайки факти, говорещи за превзето отношение, пристрастност  и политизираност на процесите срещу сърбите.

В годините на изморителния съдебен процес и приключване процедурите, става знаменита фразата му, че » сърбите- това са руснаците на Балканите, и точно заради тази откровена близост към братска Русия, американците и съюзниците им ще бъдат винаги срещу сърбите.

 


Към Шешел са предявени тежки обвинения: престъпления срещу човечеството, нарушаване на законите и правилата за водене на война. По версия на обвинението, той е имал отношение към наилственото прогонване на несръбското население,нехуманни дела, убийства, изтребления, мъчения, репресии, преследвания, грабежи.

 

 

 

Решението и за  Сърбия, и за  света не може да бъде наречено по друг начин, освен сензационно. Съдът дори не скрива факта, че отговорността  за кланетата през 90-те години на миналия век, извършени по просторите на бивша Югославия, международната общественост е оставила върху самите сърби.

 

 

 

Престъпленията срещу самите тях, извършвани от хървати, босненци и албанци, е прието да бъдат отнасяни към печалната хроника военни действия, не заслужаващи особено внимание. Самият факт, че сърбите в МТБЮ са получили повече присъди от албанците, хърватите и босненци- е открита информация.  Искания да бъде закрит самия трибунал, заради откровената си пристрасност са изразявали, както руски така, и сръбски правозащитници, и външно министерство на Русия, но до сега безрезултатно.

 

 

 

 

 

Един от ключовите фактори за изнасянето на неочакваната оправдателна присъда, се оказа доказателството, че от гледна точка на военната йерархия, Шешел не се явява командир за сръбските доброволци, а просто се е ползвал с голям морален авторитет сред тях.

 

 

 

 

Такава плаваща граница за толкова тежки обвинения, но на практика единодушно съдебно решение. Но какво излиза, все пак, че познатата схема, отново е приложена: за престъпленията са виновни сърбите, дори и в дадения случай неопределена маса безименни доброволци, а значи, не може да се говори за никакъв обрат в политиката на съда.

 

 

 

 

И към това, преди по-малко от седмица, на 24 март ( когато се навършиха 17 години от началото на НАТОвските бомбардировки над Югославия) жестоко наказание получи и лидерът на босненските сърби Радован Караджич. Първия президент на Република Сръбска ( държавно образование на територията на Босна и Херцеговина) получи 40 години затвор и беше признат за виновен по всички точки на обвинението, включително геноцид и престъпления срещу човечеството.

 

 

И изведнъж: Шешел, мощна политическа фигура, и до днес вярна на идеологията на сръбския национализъм…

 

 

 

 

И Радован Караджич, и Ратко Младич, който вероятно, също ще бъде осъден, и Воислав Шешел- все сърби. Но Шешел- политик от Сърбия, чиято опозиционна, националистическа, во много отношения проруска Сръбсла радикална партия ще участва в предсрочните парламентарни избори, до които остава по-малко от месец.

 

 

Какво би означавало неговото осъждане? След него би последвало предаване в Хага, и очевидно, насилствено, доколкото самият политик няколко пъти заяви, че доброволно няма да отиде там. И това би вдигнало не на шега народен бунт, без да говорим за катастофалното въздействие, което би оказало на показателите на партията на премиера Александър Вучич ( Сръбска прогресивна партия), носеща повече от 12 години мъченически ореол. Прозападния курс на сръбските власти, и както се вижда от все по-масовите протести, не намира подкрепа в народа,  а насилственото затваряне на сръбския герой, носещ повече от 12 години мъченически ореол, подложен на откровено прозападен и антисръбски съд,  би се превърнало в опасна искра за тлеещото народно негодувание.

 

 

А да добавиш на ексцентричния, популярния, вече платил 14 години от  свободата и здравето си, рискувайки твърдата си позиция, допулнителни политически точки? Е опасно.

 

 

И за това, официален Белград ( в ниакъв случай не говорим за сърбите!) получи политически сигнал: дешифрирано- » за сега към вас претенции нямаме.» Защото ако властта в Сърбия след изборите не претърпи радикална промяна, страната ще продължи да бъде тласкана по пътя за встъпване в Европейския Съюз, и по сближаванет с НАТО, обещавайки  да спечели

» народната подкрепа» в резулататите на гласуването.

 

 

 

 

 

 

Караджич и Младич, на свой ред представят Република Сръбска. Тази автономия, мечтаеща и за независимост и за обединеие на разделения сръбски народ, — безусловно е пречка в самия център на Европа. Нейният статус осложнява евроатлантическите интеграционни процеси в Босна, сдържа разпространението на радикалния ислям на Балканите. Твърдата просръбска 

( да се чете прозападна) позиция  на властите и, в частност, президента Додик,  за който могат да завижадат жителите на Белград- се явява заплаха за проевроатлантическата идеология на Балканите.

 

И за това към Република Сръбска претенции няма, при това заради самия факт, че съществува. Босненските сърби едва ли си струва да разчитат на благодушието на съдиите от  МТБЮ.

 

 

 

Изводът в действителност е очевиден : МТБЮ действа неразривно свързано с политическите процеси, обръщайки внимание даже на такива краткосрочни явления, като парламенатрните избори в една страна. А оправдаването на един сърбите- безусловно,радостно събитие за много патриоти, но съвсем не даващо надежди и перспективи за останалите сърби в Хага.

 

 

 

 

Sazonova_prewu (1)

 

Оксана Сазонова, редактор News Front, Сербия

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;