В Сирия групировки, подготвени от ЦРУ, водят бой с бойци, подкрепени от Пентагона.

 

Както отбеляза Chicago Tribune, за последите два месеца са фиксирани няколко сериозни сблъсъци в провинция Алепо. В частност — в жилищния квартал Шейх Масуд (град Алепо) и на територията на град Азаз — ключов транзитен пункт за снабдяване на терористите от територията на Турция. В резултат групировката на ЦРУ «Рицари на правото дело» фактически била разбита от отрядите на коалицията «Демократични сили на Сирия», която в 80 % се състои от кюрди и се подпомага от военното разузнаване на САЩ — Разузнавателното управление към Министерството на отбраната.

 

Както отбелязва изданието, подобни сблъсъци «са нагледен пример за това, как трудно САЩ координират действията на десетките различни групи, които едновременно се стремят да свалят правителството на Башар Асад, да се борят с ИД и да воюват една с друга».

 

Изданието обръща внимание и върху това, че стъпките на Пентагона по формирането на коалицията «Демократични сили на Сирия» са засилили напрежението по отношение на Турция. Работата е в това, че в основата на Силите са кюрдските отряди за народна самоотбрана YPG, с които Анкара води истерична битка. Между другото, ЦРУ има собствен оперативен център в Турция, от който сирийските въстанически групировки, в това число и тюркоманите, получават противотанкови ракетни комплекси направо от Саудитска Арабия…

 

Сблъсъкът между ЦРУ и Пентагона съвсем не е ново явление.

 

Съперничеството между двете американски силови ведомства е още от времето на Индокитайската и Виетнамските войни.

 

То е свързано най-вече с финансирането, със стремежа да се придърпат допълнителни финансови потоци, защото подкрепата на опозиционните групировки си е сериозно и скъпоструващо занятие, от което и доста лични джобове се напълниха, както може да се предполага…

 

В същото време може да се забележи, че Обама има сериозни разногласия с ръководството на ЦРУ. Управлението нееднократно организира различни компромати в медиите спрямо президента на САЩ, а той от своя страна се опитва да им ореже бюджета и да съкрати пълномощията им, за да ги постави под контрола си.

 

Същото може да се каже и по отношение на ЦРУ и МIT (Националното разузнаване на Турция).

 

Разбира се, че не бива да се твърди, че ЦРУ действа напълно автономно от президента. Но и не бива да се забравя, че управлението има достатъчно огромни възможности за действие със своите стари и изпитани съюзници.

 

Интернационализацията на конфликта в Сирия стигна до такива висоти, че отчасти това напомня вече война на всеки срещу всеки.

 

Ако някой се мисли, че по команда от Вашингтон една или друга военизирана част ще започне да марширува насам или натам — много се лъже. Доставката на оръжие и пари правят от различните банди или хора абсолютни марионетки, да. И това дори не бива да се подлага на съмнение.

 

Но в Сирия логиката е друга: помогнал си — добре, но ние си имаме свои съображения по повод бъдещето ни. И точка по въпроса.

 

Американското разузнаване няма единна стратегия. Администрацията на Обама изпусна юздите във външната политика, а в такава обстановка всяка силова институция започва да провежда собствена политика, която според тях е вярна.

 

САЩ няма единно становище и по отношение на Турция. Съдейки по публикациите на американските експерти, Щатите не са били готови към това, че Ердоган ще действа решително по отношение на пантюркистките си планове, т.е. по опит да прокара неоосманистките си идеи. Ердоган успя да върже ръцете на Европа чрез миграционния проблем, без значение, че ситуацията от самото начало бе крайно сериозна.

 

По такъв начин американската разузнавателна общност прави следното двойно попадение: от една страна продължава да подкрепя стратегическия си съюзник Турция, от друга — да въплъщава в реалност идеята за Големия Близък Изток, какъвто той е в очите на ЦРУ…И за целта използват всички лостове, които докопат.

 

Въпросът е, обаче, такъв: каква е крайната цел на стратегията им в Сирия?

 

Пентагонът спешно евакуира американците от Турция — в превод това означава, че Щатите оказват натиск върху Турция, която в югоизточните части на страната започна буквално екзекуция на кюрдите.

 

При втори превод това означава следното: или ще слушате Щатите, или тук така ще се разгърми, че…бедна ви е фантазията.

Руснаците също имат интерес под прозорците на Султан Ердоган да гърми…

И кюрдите имат интерес…

И разни други имат интерес…

Общо взето, от този горния «интерес» следва, че Ердоган провежда абсолютно неправилна и недалновидна политика. Което се вижда от реакцията на «приятелските гърмежи»…

 

Но политическото разузнаване — ЦРУ — чрез протурските бойци продължава да подкрепя Ердоган. Първо, управлението трябва да гарантира единството сред съюзниците в НАТО. Второ, ЦРУ не се вълнува от засилването на Турция или от отслабването на Европа, а от спечелените точки по отношение на Русия в сирийската кампания, защото това е политическо разузнаване, то проправя пътя към политическите сделки, договорки, лостове, решения… Трето, ЦРУ изработва един вид бъдещето си, защитавайки позициите си в Турция, в това число агентурните. Защото управлението не може просто така да захвърли тюркоманите, с които то в Сирия работеше ръка за ръка.

 

Пентагонът в този план е в значително по-слаби позиции, защото трябва постоянно да се оправдава за неуспехите на международната коалиция.

 

Всъщност, борбата между разузнаванията в САЩ има напълно предсказуем характер — и двете се борят както за влияние, така и за финансиране.

 

Но не е изключено и друго: ЦРУ  и разузнаването към министерството на отбраната на САЩ съвсем съзнателно да се опитват да сблъскат страните в конфликта, за да може галимацията в Сирия да продължи още и още.

 

Американците обичат да играят подобни двойнствени игри.

 

Всички знаем за провала на Пентагона, който хвърли милиони за подготовка на въстаници, а всъщност подготви… 5, които моментално бяха застреляни. Боже мой, както се казва.

 

Обаче: колко от нас знаят, че в същото това време ЦРУ в лагерите си в Йордания за 2 години подготви и въоръжи 1 0 000 въстаници.

 

Точно в столицата на Йордания Аман се намира американският команден център Central Command Forward-Jordan  за мониторинг на целия регион, както и лагери за подготовка на терористи за последващото им прехвърляне в Сирия.

 

От друга страна, The Washington Post публикува статия на журналиста Грег Милър, в която се казва, че е стартирал секретен план за лов на терористи в Сирия с помощта на безпилотни самолети, която е напълно отделно действаща от военната операция. Автор на безпилотния лов е ЦРУ. С което управлението още повече увеличава мащаба на участието на американските спецслужби в Сирия.

 

Това е положението — двулика, разяждаща, коварна и зловеща …държава.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;