ФСБ ( Федереална служба за сигурност на Руската Федерация) задържа  сътрудник на департамента по контраразузнаване от централния апарат на СБУ ( Украинска служба за сигурност)  подполковник Юри Иванченко, който опитал да се внедри като осведомител във ведомството, съобщават ФСБ.

 

 

3

 

 

Юри Иванченко пристига в Русия под предлог- посещение на роднини, въпреки, че украинските спец служни забраняват на сътрудниците си да влизат в страната.

 

По информация на руското ведомство, още до пристигането на украинеца в Русия ФСБ  са получили информация, че лицето е било подготвяно от СБУ и ЦРУ на САЩ за вербовка в органите на държавна сигурност посредством » инициатива и предлагане на услуги си».

 

 

 

» Сътрудникът на СБУ  е трябвало да заинтересува ФСБ ( според плана) с възможностите си да доставя секретна информация, и да успее да убеди ФСБ в необходимостта да поддържат с него контакт в Киев чрез тайници за предаване на информация. Като на някакъв етап СБУ и ЦРУ на САЩ са планирали да заловят по такъв начин сътрудник на ФСБ  при получаване на информация от Иванченко»- се казва в съобщението на Федералната Служба за Сигурност на Русия.»

Но тъй като Иванченко е бил разобличен още преди да си помисли да нанесе вреда на сигурността на Русия, ще бъде изпратен обратно в Украйна и ще получи забрана за влизане в Русия.

 

По неписаните закони на разузнаването: популярността по време на служба е неприлична.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;