Администрацията на Обама е поредното западно правителство, които изведе гражданите си заради «все по-нестабилната» Турция, пише  Daily Beast. Пентагонът съобщи за евакуацията на семействата на военнослужещите, които са из американските военни бази в южната част на страната и извършват полети над Ислямска държава. За САЩ заминават 670 човека и 287 домашни любимци.

 

  • Държавният департамент на САЩ предупреди за «ръст на заплахата от страна на терористични групировки по цялата територия на Турция» и заповяда на семействата на персонала да напуснат турските провинции Адана, Измир и Мугла. Пътувания в Турция да се извършват само при «крайна необходимост», се отбелязва в изявлението на департамента.

 

Не е известно от какво са предизвикани действията на САЩ, но се създава усещането, че в Турция нещо се мъдри, счита изданието.

 

По-рано Израел призова гражданите си, намиращи се на турска територия, да я напуснат «колкото се може по-скоро» заради джихадистки заплахи. В британските медии се появи съобщение, че бойците от ИД планират нападение над еврейски ученици в Истанбул.

 

От началото на годината в Турция бяха извършени 4 терористични атаки от смъртници. В навечерието на настоящия брой турски привърженик на ИД взриви трима граждани на Израел и един иранец на една от най-оживените улици на Истанбул. Няколко дена преди това Германия и Холандия затвориха в този най-голям турски град своите консулства. Холандските власти също предупредиха гражданите си, че следва да избягват района, където е разположено тяхното дипломатическо представителство.

 

Според турския премиер Ахмет Давутоглу, страната му се е оказала «в центъра на огнен обръч». Той заяви, че спецслужбите са успели да прекъснат няколко атаки, но отказа да назове техния брой. Неспособността на правителството да обезопаси Турция предизвиква критика от страна на опозицията.

 

Изданието подчертава, че постоянният страх от нови атаки поражда паника сред населението. Някои жители на Истанбул се страхуват да се возят на градския транспорт и странят от масови мероприятия в центъра на града. Турските медии започнаха да публикуват съвети, как трябва да се държи човек след терористична атака.

 

Преди няколко седмици градската полиция затвори преминаването през Босфора, откривайки на моста захвърлен автомобил. По-късно стана ясно, че на автомобила просто му бил свършил бензинът.

 

Известно е, че ИД имат няколко центъра в Турция. Миналата година една от тези групи уби 100 човека по време на политически митинг на лявото кюрдско движение в турската столица. Опозицията твърди, че правителството на Ердоган подкрепя ислямистите в Сирия с надежда да свали Башар Асад, но Анкара отрича тези обвинения.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;