Коалиция «БСП Лява България» внася Законопроект за обявяване на авторитарните режими в периода 1923-1926 г. и 1934-1944 г. за престъпни, заяви на брифинг на левицата в народното събрание.

 

«Държавните преврати на 23 юни 1923 г. и на 19 май 1934 г. установяват авторитарни режими, които нарушават Търновската конституция и съществено ограничават политическия плурализъм, гражданските и политически права на поданиците на Царство България», се казва в проекта.

 

«Искаме обявяване на престъпни на режимите дошли на власт с преврат, на режими, които са суспендирали Търновската конституция, които са подпомагали включването на България в Тристранния пакт. Това е морална оценка подобна на онзи закон за обявяване на престъпен на комунизма», заяви Михаил Миков.

 

«Цялото историческо наследство трябва да се разглежда обективно. Прави впечатление, че в последните дни се провеждат кампании за превартно тълкуване на историята на България. Вчера е прокарана инициатива да се запознаят младите с комунизма, очевидно се политиката се използва за влияние върху младото поколение», каза още той.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;