Тероризмът в Сирия и Ирак се подкрепя от Турция, Саудитска Арабия и редица европейски страни, в това число от Франция и Великобритания, заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю за РИА Новости.

 

«Тероризмът — това е истинският проблем. Ние трябва да се борим с него на международно ниво, защото тероризмът засяга не само Сирия. Тероризъм има и в Ирак. Той се поддържа от Турция, пряко. Пряко го подкрепя и управляващото кралско семейство в Саудитска Арабия, а също част от западните държави, особено Франция и Великобритания», — каза Асад.

 

«Що се отнася до останалите държави, то те гледат, наблюдават. Каквато и да е сериозна работа по този въпрос не се провежда от тяхна страна», — отбеляза сирийският президент.

 

По-рано за подкрепата на тероризма от страна на Турция заяви и Русия. От МВнР на Русия заявиха, че Москва е обезпокоена от обстрелването на сирийската територия от страна на Турция и оцениха това като неприкрита подкрепа на тероризма и нарушаване на резолюцията на Съвета за сигурност към ООН.

 

Въоръженият конфликт в Сирия започна през март 2011 година, в резултат на който, според данни на ООН, са загинали над 220 хиляди човека. Правителствените войски водят боеве срещу бандите метежници, които принадлежат към различни въоръжени групи. Най-активни от тях са Ислямска държава, Джебхат ан-Нусра, забранени в много държави, в това число и в Русия.

 

Дамаск проявява гъвкавост на женевските преговори, целта е да не се допусне нито един шанс за регулирането. Що се отнася до успехите на армията на Сирия и руската военна подкрепа, то това не пречи, а само ускорява процеса, заяви президентът на Сирия Башар Асад.

 

«Има такива, които обвиняват нас и Русия за това, опитват се да представят намесата на Русия в битката срещу тероризма като намеса за подкрепата на президента или сирийското правителство. Но ако погледнем политиката на правителството преди пет години, ще се види, че ние откликвахме на всички инициативи без изключение, идващи от двете страни, дори ако те не бяха приятелски», — добави Асад.

 

«Целта е да не пропуснем нито един шанс за регулиране без да го пробваме. Затова мога да кажа, че руската военна подкрепа, оказана от приятелите на Сирия и военните достижения на сирийската армия — всичко това ще доведе до ускоряване на политическото регулиране, а не до обратното. Не сме променяли за тези години позицията си нито преди подкрепата на Русия, нито след това», — отбеляза той.

 

«Заминахме в Женева и продължаваме да проявяваме гъвкавост. Но в същото време тези победи ще окажат влияние върху силите и държавите, които пречат на регулирането, затова тези държави, най-напред Саудитска Арабия, Турция, Франция и Великобритания, искат нашето поражение на бойното поле, за да натрапят своите условия по време на преговорите. Военните действия и успехите ще доведат до ускоряване на политическото регулиране, но в никакъв случай няма да му попречат», — подчерта Асад.

 

«Президентът Асад е в прекрасна форма — както интелектуална, така и емоционална. Той е вдъхновен от победите на своята армия и възвръщането на Палмира. С ирония се отнася към западните лидери, които буквално си глътнаха езиците или просто не са забелязали това забележително събитие (освобождаването на Палмира, бел.ред.) в световните медии», — разказа впечатленията си от Асад генералният директор на МИА «Россия сегодня» Дмитрий Кисельов, който взе интервюто от Башар Асад.

 

Според него, сирийският лидер «e настроен към т.нар. политически преход, отнася се към него отговорно и творчески».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;