Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че завземането на Палмира от Ислямска държава е станало възможно заради провала на коалицията, оглавявана от САЩ.

 

«Окупацията на Палмира от терористите преди година се превърна в доказателство за провала на коалицията, липсата на сериозна мисъл в борбата с тероризма, особено в борбата срещу ИД», — заяви Башар Асад пред РИА Новости.

 

«Разбира се, след освобождаването на Палмира трябва да обхванем и околните райони, които водят към източните части на страната, например Дейр-ез-Зор. В същото време трябва да започнем работа в посока към Рака, която сега е главната крепост на ИД», — добави сирийският президент.

 

Сирийската армия има намерение да освободи всички региони в страната, заяви той, отбелязвайки, че руската подкрепа е била основната в постиженията през последните военни години.

 

«На този етап някои все още не са възприели новината (освобождаването на Палмира, бел.ред.). Някои в този свят все още не са осъзнали, не искат да повярват. Вече минаха два дена след освобождаването на Палмира, а редица държави, които се предполага, че са въвлечени в борбата с тероризма или са част от американската международна коалиция, все още не са обявили оценката си за събитието. Искам да поясня: режимите във Франция и Великобритания, от тях не сме чули никакъв коментар», — каза Асад.

 

Той подчерта, че «освобождаването на Палмира е станало факт, благодарение на подкрепата на Русия, а това е другият момент, който предизвиква тяхната нулева реакция».

 

«Как постигнахме това? Много просто. Първо, имахме желание да изчистим Сирия напълно от терористите, това дори не подлежи на обсъждане. Не съществуваха никакви варианти да се защити Сирия, освен да се борим с тероризма. Разбира се, политическият процес е важен, но борбата с тероризма е основната ни работа. Сирийският народ има тази воля, сирийската армия има намерение да освободи всеки регион, при това имаме подкрепата на приятели — руската подкрепа беше основна за постигането на тези резултати. Имаме подкрепата и на приятелите ни от Иран, на Хизбулла, на другите групи в Сирия, които се сражават заедно с армията», — обясни Асад.

 

В неделя световните медии огласиха новината, че войската на Сирия и народното опълчение напълно контролират историческия град Палмира.

 

Самолетите на ВКС на Русия и ВВС на Сирия на нанесли значителен брой адиоудари по бягащите от Палмира ислямисти.

 

Съобщи се още, че в града все още е запазена значителна част от археологическите паметници, намиращи се в историко-археологическия резерват, но музеят е напълно разграбен.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;