Турски журналист: Обама не взема самостоятелни решения

Турския журналист Фуад Аббасов, заяви че Барак Обама отдавна не взема самостоятелни решения. За пример, журналистът посочи отказа на американския президент за лична среща с Реджеп Таийп Ердоган, което не е знак за » развалени» отношения, а просто следване на съветите, които Обама получава. Или пазене на поведение.

 

 

 

53

» Това не е официално посещение, само за да се срещне с Обама. Ако беше така, то отказът би се превърнал в международен скандал»,- заяви Абасов.

 

 

По негови думи Ердоган и Обама често провеждат телефонни разговори. Неотдавна се срещнаха и в Анталия по време на конференцията на Г20.

 

» Разбира се, че отказът на Обама от срещата сега има своето значение, но аз по-скоро смятам, че този отказ не е вследствие на самостоятелно взето решение. Обама много силно зависи от вътрешната политика на Америка, още повече в предверието на изборите. Последните месеци от президентския си мандат той не взема самостоятелни решения. Задължително около него има различни консултанти, хора, които съветват да се състои срещата или не»,- подчертава турския журналист.

 

По-рано от администрацията на Белия дом съобщиха, че решението да не се среща с Ердоган » не следва да се разглежда като пренебрежение, тъй като президентите са се срещали по-рано през ноември на срещата на върха G20 в Турция и са говорили по телефона февруари.

Тоест- малко да се въздържат, за да не бият много на очи с близостта си, и без това знаят, че са си близки, и какво именно ги свързва.

 

 

Българска редакция News Front.