Независимо от многобройните обещания на Порошенко, две години след «майдана» борбата с корупцията и демократичните реформи в страната съвсем не се реализират, пише Süddeutsche Zeitung. Точно обратното, всякакви антикорупционни инициативи на независими украински политици и чиновници се пресичат, което предизвиква сериозно недоволство дори в Държавния департамент на САЩ, подчертава изданието.

 

За последните няколко години в украинската Рада Мустафа Найем, депутат от Блока на Порошенко, е провел множество дискусии за борба с корупцията, пише журналистът от изданието Флориан Хасел.

 

«Когато разговаряме в партията с президента, всички звучи добре, — отбелязва Найем. — Но в действителност всичко е зле».

 

Затова Найем, който е роден в Кабул и е провел детството и юношеството си в Киев, в понеделник заедно със стотици други украинци ще участва в протестния митинг пред администрацията на Порошенко.

 

През ноември 2013 година Найем призовава към протести на Майдана срещу «корупционния и авторитарен режим на Янукович». След напускането на страната на Янукович Найем стана депутат в Радата. Независимо от всички обещания на Порошенко, реформите и борбата с олигарсите, контролиращи медиите, партиите и икономиката на Украйна, не се придвижиха напред.

 

«Това не е изненадващо, защото самият Порошенко е олигарх», — подчертава авторът на статията.

 

В митинга пред администрацията на Порошенко участва и военният капелан Александър Машура.

 

«Преди да бъде избран за президент, Порошенко гръмко обещаваше да продаде своята шоколадова фабрика. Не съм чул той все още да е направил това», — казва Мишура.

 

Точно обратното, по цяла Украйна се откриват нови и нови магазини «Рошен».

 

«Нашите момчета мечтаят за по-добра Украйна, — казва Мишура. — Всеки път, когато те чуят, че в Киев нищо не се подобрява, се разочароват още по-силно».

 

Според Найем, «разговорите за борба с корупцията и необходимостта от независима Главна прокуратура се водят вече две години, но нищо така и не е направено».

 

Както заяви в конгреса официалният представител на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, «олигарсите и клептократите, контролиращи Украйна от десетилетия, нанасят мощен ответен удар».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;