Обама и Ердоган дълго време не успяваха да изяснят отношенията помежду си относно следното: който трябва да вкара войската си в Сирия, за да приключи кампанията по свалянето на Башар Асад. Ако американският президент, както твърди известният журналист и писател Марк Голдбърг, се е разочаровал от Ердоган заради това, че той не е искал да изпрати своята «огромна армия», то турският президент явно е затаил обидата си към Обама още по-рано — през есента на 2013 година, когато американският президент начерта «червена линия», отказвайки да хвърли сухопътните войски на Америка срещу войската на Асад.

 

В навечерието на президентските избори в Турция Ердоган заяви, че отдавна вече не разговаря с Обама по телефона.

 

Ето какво каза тогава: «В миналото аз си звънях с него (Обама, бел.ред.) директно. Но понеже не виждам очакваните резултати в Сирия, вече разговарят помежду си нашите външни министри», — сподели още тогава турският премиер в интервю за държавния канал АТV през лятото на 2014 година.

 

През ноември същата година вече турският президент се възмущава, че Вашингтон оказва натиск върху Анкара по отношение на сирийския град Кобани.

 

«Защо нещо се случва в този регион, независимо от разстоянието от 12 хиляди километра? Искам вие да знаете, че сме против наглостта, безразсъдството и безкрайните изисквания към нас», — заяви Ердоган, намеквайки за действията на американците.

 

Освен това, от началото на сирийската криза в американо-турските отношения отново в целия си ръст се изправи кюрдския въпрос. Вашингтон подкрепя борбата на Анкара срещу Работническата партия на Кюрдистан (призната за терористична организация в САЩ и Турция), но си сътрудничи в Сирия със сирийските кюрди — Отрядите за народна самоотбрана, които счита за ефективни сухопътни части в борбата срещу  Ислямска държава.

 

Противоречията между САЩ  и Турция се изостриха още по-силно, когато кюрдите успяха да изтикат джихадистите от Кобани в началото на 2016 година.

 

«Как сега да ви се доверим? Кои са вашите партньори — ние или тези терористи от Кобани?» — попита риторично турският президент. 

 

Обама на свой ред призова Анкара да прекрати обстрелването на кюрдите от границата между Сирия и Турция.

 

Повече от сигурни сме, че напрежението между двамата лидери е крайно изострено.

 

Ако отказът на Обама да се срещне очи в очи с Ердоган на американска територия може да се възприеме като мини международен скандал, то истинският фрапантен скандал между двете държава тепърва предстои.

 

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;