Директорът на ЦРУ Джон Бренън по време на визитата си в Москва обсъди спазването на примирието в Сирия и политическото регулиране в страната, което трябвало да се съпроводи със свалянето на президента Башар Асад. Така коментира новината за консултациите на Бренън посолството на САЩ в Русия. С кого точно се е срещал в Москва Бренън не се съобщава, от администрацията на президента отбелязаха, че «контакти с Кремъл» директорът на ЦРУ не е имал.

 

Секретната визита

 

Официалното потвърждение на секретната визита на ръководителя на ЦРУ Джон Бренън в Москва стана основна новина в понеделник. Първи за провеждането на непланирани консултации, случили се в началото на март, официално заяви заместник министърът на външните работи на Русия Олег Сиромолотов. Той подчерта, че те не са имали отношение към решението на Москва да изведе част от групировката на ВКС от Сирия.

 

 

«Между визитата на Бренън и началото на извеждането на голяма част от групировката (ВКС на Русия) от Сирия няма връзка», — каза той. 

 

Сиромолотов също отбеляза, че ръководителят на ЦРУ не се е срещал с представители на МВнР.

 

От администрацията на руския президент на свой ред отбелязаха, че Бренън не е контактувал с Кремъл. Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков посъветва журналистите да се обърнат към спецслужбите — т.е. към ФСБ.

 

Бъдещето на Асад

 

Подробности — за какво по-точно е ставало дума по време на консултациите. Прессекретарят на дипломатическата мисия Уилям Стивънс отбеляза, че освен въпросите за спазване на примирието в Сирия, директорът на ЦРУ е повдигнал въпроса за напускането на Асад от поста президент.

 

«Директорът Бренън посети Москва в началото на март, за да може чрез контактите си с руските официални лица да подчертае важността на това, Русия и Асад да се придържат към своите задължения по прекратяването на огъня в Сирия», — каза Стивънс.

 

Според него, Бренън също «e потвърдил позицията на САЩ за пълна подкрепа на процеса на политическия преход в Сирия и за необходимостта от слизането на Асад, за да се гарантира прехода, който ще отразява волята на сирийския народ».

 

Обмен на информация за нови атаки на Ислямска държава

 

Визитата на директора на ЦРУ в Москва може да е свързана с предаване на информация за лидерите на Ислямска държава, счита членът на комитета на Съвета на Федерациите по международната политика и ветеран от Втората световна война Игор Морозов.

 

«Може да се предположи, че Бренън е бил в Москва, за да се договори за общите подходи и принципи в унищожаването на ИД на базата на наличната в Русия информация», — каза Морозов, припомняйки, че само през март са били унищожени от силите на САЩ и коалицията двама от лидерите на ИД — Хаджи Имам и Абдел Рахман ал-Кадули.

 

Морозов също не изключи, че по-рано Русия вероятно е предала на Вашингтон информация за подготвяни от джихадистите терористични актове в САЩ.

 

«Не бива за изключваме и това, че Москва е предала на Вашингтон информация за преноса на активност на джихадистите в САЩ. Получавайки такава информация, Бренън е пристигнал, за да се убеди, доколко това е сериозно по отношение сигурността на САЩ», — каза той.

 

«Визитата на Бренън свидетелества за подобряване на отношенията между руското и американското разузнаване. Кръгът от въпроси, които те са обсъждали, не се свежда само до ситуацията в Сирия и съдбата на Башар Асад», — счита Владимир Батюк, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания към Института за САЩ и Канада към РАН.

 

Според него, независимо от това, че публично се обяви, че Бренън не е повдигал тези два въпроса, в дневния ред на двете спецслужби има голям брой въпроси, които заслужават обсъждане, «но темите на преговорите няма да бъдат оповестени».

 

Той добави, че спецслужбите на двете страни са поддържали контакти дори по времето на Студената война.

 

«Тази визита показва, че сътрудничество се запазва, а динамиката му е позитивна», — добави той.

 

На свой ред доцентът от факултета за световна политика към МГУ Алексей Фененко заяви:

 

«Страните съгласуват данните, кои групировки трябва да се считат за терористични, кои за умерени, с кои може да се преговаря. Това е напълно нормална подготовка към женевските преговори», — заяви Фененко.

 

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;