САЩ обясниха целта на санкциите срещу Русия

На пръв поглед, целта на всякакъв вид санкции, било то политичесски или икономически, е изначално ясна- нанасяне удар по икономиката, разваляне на външните връзки, политическа дестабилизация и прочие.

Но САЩ, започвайки своя «антируски поход» преследват не само тези задачи.

Основна мишена на санкциите е политическата власт в Русия. По-точно, нейният » център, който взема решения», с надежда за повлияване на политическата му воля и промяня на избранния курс.  Това обясни финансовият министър на САЩ Джак Лю.

 

1

 

 

 

Обаче плановете на Вашингтон едва ли ще се осъществят и днес трябва или да търсят други методи за влияние върху Москва, или да намалят оборотите или съвсем да прекратят борбарта.

Американския финансов министър, разбира се, смята, че е твърде рано напълно да се отказват от санкциите, въпреки че, те вече са успели значително да забавят ръста на икономиката на САЩ, а по-скоро да се  търсят «обиколни пътища» за влияние срещу Русия. Достатъчно безотговорно и глупаво заявление от страна на уж авторитетен икономист.

 

 

Икономическите ограничения, които са заложени в основата на всякакъв вид санкции, са мощно оръжие, и ако това оръжие се използва глупаво или невнимателно, то много често може да се обърне срещу  собствените си интереси. Нещо подобно се случи като последствие на мощната антируска кампания, започната преди няколко години от САЩ в съавторство с ЕС.

 

 

 

Разбира се, първи почувстваха ефекта «бумеранг» върху себе си ЕС, които само за първата година санкционен режим, изгубиха на 1,5 милиардаевро само в селскостопанския сегмент на икономиките си. Но явно получения урок не е бил от полза, и нужните изводи не са направени от европейците. Или по-точно, «партньорите» от Вашингтон не позволиха да бъдат направени.

 

 

Оставяйки Европейския Съюз на първа линия в икономическата война да » държи фронта» Щатите продължиха натискът, стараейки се да не забелязват много гибелта на авангарда.

 

Но прозрението настъпва рано или късно. Днес Вашингтон осъзнава, че европейския свят е рухнал и все повече политици и икономисти от Стария Свят  са склонни да прекратят безмисленото противостояние, което значи, че ответния удар, който ще последва вече ще засегне САЩ.

 

Но Щатите не обичат да включват задна, затова продължават да търсят различни поводи и методи, как да свалят част от санкциите, но съхранявайки при това лицето на «свръхдържава».

 

И въпреки всичко, Джак Лю открито намеква, че САЩ биха могли да разхлабят примката на санкциите, ако опонентите сната по-сговорчиви. И като пример Лю дава Иран, и намаления натиск, след приемането на ограничения от Техеран в ядрената си програма. Американския финансов министър даде за пример и свалените тази година санкции от беларуският президент Александър Лукашенко.

 

Тоест, по логиката на Вашингтон, излиза, че очакват от Русия сама да измени политическите си възгледи, за да им хареса на тях. Само, че може би забравят факта, че Русия не случайно е наричана велика държава, именно защото не играе по чужди правила и не предава собствените си ценности. А тази тема за САЩ остава загадка, като загадъчната руска душа и хилядите долари изхарчени в специалните отдели на ЦРУ за невъзможното и разгадаване.

 

Българска редакция News Front.